TÉMA

Rosněfť

Převzetí dceřiných společností Rosněfti v Německu platí, rozhodl soud

Spolkový správní soud v Lipsku v úterý potvrdil zákonnost rozhodnutí německé vlády převzít kontrolu nad dvěma dceřinými společnostmi ruského ropného koncernu Rosněfť. Vláda kancléře Olafa Scholze správcovství převzala loni v září v zájmu zajištění energetické bezpečnosti země, s čímž ale ruský koncern nesouhlasil a postup Německa napadl u soudu.
14. 3. 2023|

Převzetí části Rosněfti je legitimní, míní Bartuška. Očekává více státních zásahů do energetiky

„Jde o největší krok vůči ruskému majetku nejen v Německu, ale v Evropě vůbec,“ prohlásil v Událostech, komentářích zmocněnec vlády pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška k německému převzetí tamní části ruského dovozce ropy Rosněfť a jeho dceřiné společnosti RN Refining & Marketing. Dodal, že jde o legitimní a legální přístup a je možné, že do budoucna bude potřeba státního řízení energetických společností stále silnější.
20. 9. 2022|

Schröder žaluje Bundestag. Chce peníze na provoz kanceláře

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder žaluje Spolkový sněm kvůli tomu, že mu zákonodárci odebrali část zvláštních práv, kterých se mu dostávalo jako bývalému kancléři. Chce tak získat zpět peníze na chod kanceláře. Parlament Schröderovi omezil výsady v květnu kvůli vazbám na Rusko a vůdce Vladimira Putina.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:42|

Na Slovensko a do Maďarska už Družbou ropa teče, do Česka ne. Podle Síkely není výkon rafinerií omezen

Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka jsou podle společnosti Mero nadále prerušeny a slovenský přepravce ropy Transpetrol avizoval, že obnoveny nebudou. Ruská společnost Transněfť přitom už obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu poté, co slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Kyjeva a Moskvy zaplatila tranzitní poplatky. Obnovení dodávek potvrdilo Slovensko. Výpadek dodávek ropy nijak neomezuje výkon českých rafinerií, ujistil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 17:50|

Schröder může zůstat členem sociální demokracie. Jeho ruské vazby nejsou proti stanovám strany

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder může i přes své sporné ruské angažmá zůstat členem německé sociální demokracie (SPD). Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru oznámila, že Schröder působením v ruských státních koncernech stranické předpisy neporušil.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 17:26|

Některé firmy v Česku napojené na ruský režim převádějí majetek na nové osoby, zřejmě v obavě ze sankcí

Některé české firmy přímo či nepřímo napojené na současný ruský režim mění své majitele nebo převádějí majetek na nové osoby. Podle analytiků za tím stojí obava ze sankcí. Příkladem je i ruská firma Armatek spolupracující s Gazpromem. V centru Prahy spoluvlastnila hotel v hodnotě několika set milionů korun. Po začátku války se ale svého podílu zbavila.
5. 6. 2022|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Britský kolos BP se zbaví svého pětinového podílu v Rosněfti

Britský energetický kolos BP se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Informovala o tom firma, která byla pod tlakem britské vlády, aby angažmá v ruském ropném gigantu ukončila. Rosněfť vyjádřila politování nad tímto krokem, který podle ní zničí dlouholetou spolupráci.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 22:14|