TÉMA

Írán

Při izraelském náletu na Rafáh a uprchlický tábor Nusajrát zemřelo dvacet lidí, uvedli zdravotníci
Při izraelském vzdušném útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně dvacet Palestinců. Nálety mířily na město Rafáh na jihu a uprchlický tábor Nusajrát ve středu Gazy. Podle agentury Reuters to oznámili zdravotníci působící v oblasti, kde proti sobě od října bojuje izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás. Izrael podle agentury v noci vypálil i několik raket na vojenské cíle u syrského hlavního města Damašku. O míru v regionu chce jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Saúdské Arábie a Egyptu, ke které má dojít tento týden.
05:54Aktualizovánopřed 15 mminutami|ČTK, Reuters
Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná
Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
včeraAktualizovánopřed 14 h hodinami|ČTK, ČT24
Před třinácti lety začaly protesty proti Asadovi. Dnes humanitární pomoc potřebují tři čtvrtiny obyvatel
Před třinácti lety vyšli do ulic Syřané, aby protestovali proti režimu Bašára Asada. Začala vleklá a krvavá občanská válka. Humanitární pomoc dnes potřebuje vůbec nejvíc Syřanů od začátku konfliktu. Mnozí již také emigrovali do zahraničí, zejména do Evropy.
16. 3. 2024|ČT24
Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start
Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.
4. 3. 2024|ČT24
Nákladní loď Rubymar, na kterou v Rudém moři zaútočili hútíjští povstalci, se potopila
Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná ve Velké Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí hútíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.
2. 3. 2024|ČTK
Po represích přichází rezignace. Íránci chtějí volby ignorovat, o parlament se poperou náboženští „jestřábi“
V Íránu se konají první volby od krvavého potlačení masivních protestů v roce 2022, které následovaly po úmrtí dvaadvacetileté Mahsá Amíníové v policejní vazbě. Obyvatelé islámské republiky budou vybírat poslance z rekordního počtu uchazečů, takřka všechny reformisty ale úřady předem vyřadily ze hry. Teherán má obavy z extrémně nízké účasti v zemi, kde velká část společnosti podle expertů rezignovala na to, že by volby mohly být spravedlivé a vést ke změně. Režim navíc znemožnil znovuzvolení exprezidenta Hasana Rouháního do klíčové Rady expertů, která bude časem vybírat nástupce nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího. Právě reformista Rouhání byl jedním z možných kandidátů. Podle expertů je tak předem jasné, že volby dál posílí konzervativní síly.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 08:51|Tamara Kejlová
Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést
Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.
27. 2. 2024|ČTK
Hlasování jako válka. Lukašenko ze strachu z protestů utáhl před běloruskými sněmovními „volbami“ šrouby
Bělorusové si v neděli vybírají nové složení dolní sněmovny a místních správ. Tak by tomu tedy bylo, kdyby „volby“ nebyly okatě nastaveny způsobem, aby v nich nemohl vyhrát nikdo, kdo by jakkoli ohrozil moc „posledního diktátora Evropy“, běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se zřejmě chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv nepříjemnému překvapení, které by se třeba jen vzdáleně podobalo mohutným protestům proti jeho režimu z léta a podzimu 2020. Podle analytiků připomínaly přípravy na hlasování spíše dobře naplánovanou vojenskou operaci.
25. 2. 2024|Jakub Chodil
Syrské demokratické síly žádají USA o posílení protivzdušné obrany
Syrské demokratické síly (SDF), které stále kontrolují zhruba čtvrtinu Sýrie v jejím severovýchodním cípu, žádají o pomoc v boji proti regionálním hrozbám. Základna klíčových spojenců USA se na začátku února stala terčem útoku dronů. O život přišlo šest členů milic a jejich velení obvinilo z incidentu spojence Íránu. Velení chce po Washingtonu, aby zajistil posílení protivzdušné obrany.
10. 2. 2024|ČT24
Černochová jednala v Izraeli o materiální pomoci. Jeruzalém z Česka dříve získal balistické vesty
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během své čtvrteční návštěvy Izraele hovořila se svým tamním protějškem Joavem Galantem o vojenském materiálu, který by české společnosti mohly židovskému státu poskytnout. Šéfka resortu obrany odmítla říct, o jaký materiál se konkrétně jedná. Rovněž uvedla, že Praha v minulosti dodala izraelské armádě balistické vesty jako pomoc v souvislosti s vojenskou operací v Pásmu Gazy. V době cesty prezentovala skupina českých osobností veřejný dopis vyzývající vládu ke změně podle nich příliš jednostranného postoje ke konfliktu v Gaze.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:22|ČTK, ČT24
Írán prosazuje své zájmy na Blízkém východě přes síť teroristických milic. Střetů mezi nimi a Američany přibývá
Vpád teroristů Hamásu do Izraele a následné útoky jemenských hútíů na komerční plavidla v Rudém moři stočily pozornost světa k jednomu z velkých problémů Blízkého východu: agresivním islamistickým milicím, jejichž existenci umožňuje a zastřešuje regionální mocnost Írán. Jeho cílem je posílit svůj vliv v oblasti a „ideálně“ v ní zničit prozápadní síly v čele s USA a Izraelem. V posledních měsících aktivita těchto milic narůstá. I když se Teherán vyhýbá přímému přiznání odpovědnosti a pravděpodobně nestojí o otevřenou válku, podle expertů můžou jeho snahy právě k ní nakonec vést.
6. 2. 2024|Jakub Chodil
Írán zkouší, kam až může zajít. Americké údery jsou odvetou za dlouhodobý teror, říká expert
Teherán na Blízkém východě dlouhodobě rozpoutává konflikty a zkouší, kam až se svým terorizováním amerických sil může zajít, proto bylo třeba ukázat, že zabití amerických vojáků je překročením červené linie. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Nastavit druhou tvář, jak si možná v tomto případě představovala Unie, podle něj není správnou cestou. Spojené státy útočily na proíránské milice dva dny po sobě a zasáhly desítky cílů. V pondělí se bude eskalací na Blízkém východě na popud Ruska zabývat Rada bezpečnosti OSN.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 20:02|Tamara Kejlová
Strategická chyba, reagoval Írán na americké údery. Na žádost Ruska se sejde Rada bezpečnosti
Americké údery v Iráku a Sýrii jsou strategickou chybou Washingtonu, která dál zvýší napětí v regionu, uvedl podle agentury AFP mluvčí íránské diplomacie. V podobném duchu se vyjádřil mluvčí irácké armády, který varoval, že nálety mohou mít vážné následky na stabilitu a bezpečnost Iráku i celého Blízkého východu. Podle Bagdádu zemřelo při náletech 16 lidí včetně civilistů. Damašek operaci označil za agresi a zmínil se o americké okupaci syrského území. Na žádost Ruska se v pondělí sejde Rada bezpečnosti OSN. USA chtějí v úderech pokračovat. Páteční operaci považují za první fázi své odpovědi na lednový útok na americké vojáky v Jordánsku.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 20:46|ČTK, Reuters, ČT24
Americké síly zasáhly desítky proíránských cílů v Iráku a Sýrii v odvetě za zabité vojáky USA
Spojené státy zahájily letecké údery na cíle v Iráku a Sýrii v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na základně na severovýchodě Jordánska. Podle Pentagonu armáda zasáhla více než 85 cílů spojených s íránskými revolučními gardami a proíránskými milicemi. Syrská státní média už oznámila mrtvé a zraněné. Washington nedělní útok připisuje ozbrojencům podporovaným Íránem. Teherán podíl na incidentu už dříve popřel.
2. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 00:47|ČTK, ČT24
Izraelský úder zabil v Damašku člena revolučních gard, tvrdí íránská média
Při pátečním izraelském raketovém útoku v Damašku zahynul poradce patřící k íránským revolučním gardám, napsala agentura Reuters s odvoláním na íránská média. Syrská státní agentura SANA krátce předtím informovala, že syrská armáda sestřelila několik izraelských raket odpálených z Golanských výšin na jižní Damašek. Izraelská armáda věc nekomentovala.
2. 2. 2024|ČTK
Šéf CIA: Nepodpořit Ukrajinu by pro USA byl „omyl historických rozměrů“
Americká podpora Ukrajiny může být důležitá nejen proto, aby se země byla schopná ubránit Rusku, píše ve svém sloupku pro Foreign Affairs ředitel CIA William Burns. Když západní mocnosti podpoří bránící se stát, mohou ukázat Číně, že jejich globální vliv nepolevuje. Burns apeluje také na uklidnění bojů v Pásmu Gazy.
31. 1. 2024|Magdaléna Kohoutová
Nečinnost Číny v Rudém moři ničí její image globální mocnosti. Útokům mlčky přihlíží i Rusko
Útoky jemenských povstalců na komerční lodě v Rudém moři představují zkoušku pro čínské ambice stát se hlavním zprostředkovatelem míru na Blízkém východě. Peking odmítá zapojení do konfliktu a jeho reakce obnáší výzvy k ukončení útoků na civilní lodě a nepřímou kritiku západní vojenské odvety, všímá si CNN. Podle expertů čínské váhání ničí obraz země jako globální mocnosti. Peking po výzvách USA začal tlačit na Írán, aby přiměl hútíe zastavit údery, jinak ohrozí vzájemný obchod. Činí tak ale zatím spíše jen naoko. Nečinný postoj zaujímá i Rusko, které má v Rudém moři své vlastní zájmy.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 15:29|Tamara Kejlová
Tři američtí vojáci zemřeli po úderu proíránských sil na hranici mezi Jordánskem a Sýrií
Při úderu bezpilotního prostředku na americké jednotky v příhraniční oblasti mezi Jordánskem a Sýrií zemřeli tři vojáci a další desítky jich byly zraněny. Uvádí to agentury s odkazem na americké úřady, podle kterých se úder stal v Jordánsku, což tamní vláda popřela. Podle amerického prezidenta Joea Bidena úder provedly radikální skupiny podporované Íránem, které působí v Iráku a Sýrii. Jde o první případ amerických vojáků, kteří zemřeli při vojenské operaci na Blízkém východě od začátku konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás loni v říjnu.
28. 1. 2024|ČTK
Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh
Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh, kterou vyvinulo ministerstvo obrany. S odvoláním na Klub mladých novinářů, zpravodajský portál napojený na státní televizi IRIB, o tom informovala agentura Reuters.
28. 1. 2024|ČTK
Soud OSN nařídil Izraeli, aby bránil genocidě a zlepšil humanitární podmínky v Pásmu Gazy
Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Jde o první rozhodnutí v případu stížnosti, v níž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR žádala, aby soud v prvním kroku rovněž nařídil Izraeli zastavit válečné operace v Pásmu Gazy, ale to se nestalo. ICJ zatím nerozhoduje o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:56|ČTK, ČT24
Skupina BRICS chce rozšířením posilovat svůj vliv a konkurovat Západu. Na dalších bodech se ale shodne jen obtížně, míní experti
K lednovému rozšíření skupiny rozvíjejících se zemí BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, bylo přizváno šest států. Argentina členství odmítla ještě v závěru loňského roku a o vstupu Saúdské Arábie ještě podle Reuters nepadlo definitivní rozhodnutí. Nakonec tedy vstoupily čtyři státy Afriky a Blízkého východu: Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Nyní devítičlenné uskupení je největším konkurentem skupiny G7 a politickou protiváhou Západu. Rozšíření ukazuje rostoucí význam států globálního Jihu, podle odborníků však státy rozdělují odlišné zájmy.
24. 1. 2024|Kateřina Viková
Americké a britské síly v noci zaútočily na pozice hútíů v Jemenu
Americké a britské síly v pondělí zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců, včetně cílů v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná, uvedlo britské ministerstvo obrany. Pentagon oznámil, že cílem byly podzemní sklady, munice a další vojenské pozice. Jde o další z řady odvetných úderů, jimiž Spojené státy spolu s Británií reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři, uvedla agentura AP.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:34|ČTK
Syrské zdroje viní Izrael ze zabití příslušníků íránských revolučních gard v Damašku
V hlavním městě Sýrie byly slyšet exploze, uvedla místní média. Podle státní tiskové agentury SANA šlo pravděpodobně o izraelský útok namířený na objekt na západě metropole. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP původně uvedla, že v budově zemřelo pět lidí, později jejich počet zvýšila na deset. Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 17:06|ČTK
Hamás čekal širokou podporu, ale v tom se přepočítal a bojuje o svou existenci, soudí Szántó
Palestinské teroristické hnutí Hamás počítalo s tím, že se po jeho útoku na Izrael vzedme protizraelská internacionála, ale k tomu nedošlo, uvedl v Interview ČT24 reportér zahraniční redakce ČT a bývalý blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó. Hnutí tedy nyní podle něho bojuje o své fyzické přežití a k tomu má dva trumfy: informace o rostoucím počtu civilistů zabitých při izraelské odvetné operaci a zadržovaná izraelská rukojmí.
19. 1. 2024|ČT24