„Těžko říct, kdo je tu ten špatný.“ V Huwaře zůstává po vraždách a pogromu izraelská armáda

Události ČT: V Huwaře zůstává izraelská armáda (zdroj: ČT24)

Izraelská policie vyšetřuje ultrapravicového poslance Cviku Fogela kvůli jeho prohlášení, že palestinské město Huwara má zůstat vypálené a uzavřené. Šestitisícové sídlo na Západním břehu Jordánu se 26. února stalo dějištěm vraždy dvou Izraelců a následně pogromu ze strany židovských osadníků, kteří vypálili desítky domů, zranili stovku lidí a jednoho Palestince zavraždili. Na místě zůstává izraelská armáda. Ve městě natáčel zpravodaj ČT David Borek.

Před dvěma týdny vypálil dav izraelských osadníků mimo jiné i dům, ve kterém bydlí desetiletá Lamar Abusarísová s rodiči. V době útoku byli všichni doma. „Poté, co osadníci vylomili okna, nás máma shromáždila v pokoji a poručila nám, ať se schováme pod postelemi,“ popisuje Lamar.

Teď už jsou místnosti domu nově omítnuté a opravené, ovšem plochu před domem stále pokrývají spálené vraky. „Já i moji bratři se pořád bojíme. Kdykoliv vidím Izraelce nebo izraelské vojáky, cítím uvnitř strach,“ dodává dívka.

Ještě dramatičtější to bylo na jižním okraji města. Kromě házení kamenů tam padly výstřely. „Přišli sem pod ochranou izraelské armády a začali střílet,“ přibližuje tamní události další obyvatel Huwary Izmí Aktaš. V důsledku útoku přišel o otce místní chlapec Júnis.

Každých asi tři sta metrů jsou nyní v Huwaře rozmístěny izraelské jednotky. Mají zajišťovat klid v neklidném městě.

Ve městě se potkávají izraelská a palestinská auta

Časté konfrontace v Huwaře mají jednu z hlavních příčin v geografické a dopravní poloze tohoto města. Přímo jeho středem totiž vede silnice, na které se potkávají izraelská a palestinská vozidla.

Právě tam zastřelil palestinský útočník 26. února dva židovské motoristy. Pocházeli z nedaleké osady Har Bracha, jejíž obyvatelé si už řadu měsíců zvykají na každodenní riziko při cestě skrz palestinské město.

„Vždycky tu jsou klidnější a divočejší období. Teď jsme uprostřed vlny teroristických útoků ve srovnání s běžnou situací,“ konstatuje obyvatel osady Benjamin.

V Huwaře ovšem mnozí místní obyvatelé definují slova dobro a zlo jinak. „My nemáme tanky, nemáme děla. Když někdo z našich lidí zastřelí Izraelce, který po nocích útočí na naše domovy, těžko říct, kdo je tu ten špatný,“ míní obyvatel Huwary Anas. Propast, která zde odděluje Izraelce a Palestince, je stále obrovská.