Zakladateli milice Oath Keepers hrozí kvůli útoku na Kapitol 20 let vězení, dle poroty je vinen

Zakladatel americké krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) Stewart Rhodes je vinný v souvislosti s nepokoji v budově Kapitolu z 6. ledna 2021. Rozhodla o tom porota ve Washingtonu. Rhodesovi hrozí až dvacetiletý trest vězení.

Verdikt je významným vítězstvím pro americké ministerstvo spravedlnosti, píše agentura Reuters. Porota o výsledku rozhodla po třídenním rokování a téměř dvouměsíčním procesu s Rhodesem a dalšími čtyřmi členy skupiny. I ty porotci uznali vinnými.

Příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol zaútočili během společné schůze obou komor Kongresu 6. ledna 2021. Zákonodárci se chystali formálně potvrdit vítězství současného šéfa Bílého domu Joea Bidena ve volbách.

Trump výsledky hlasování neuznal a začal bez důkazů tvrdit, že volby provázely rozsáhlé volební podvody. Jeho slova o „ukradených volbách“ ale odmítly desítky soudů různých úrovní – včetně toho nejvyššího – v několika amerických státech.

Sám Rhodes při nepokojích do budovy Kapitolu nevstoupil, byl ale obviněn z plánování násilné vzpoury, která by zabránila předání prezidentského mandátu. Žalobci dříve zdůraznili, že se obvinění na události 6. ledna připravovali a trénovali na ně. Rhodes se hájil, že žádný plán útoku neexistoval a stoupenci skupiny jednali na vlastní pěst.

Bývalý právník Rhodes je zakladatelem Oath Keepers, která byla jednou z vícero extremistických skupin, jejichž členové loni 6. ledna dorazili k budově Kongresu. Její název odkazuje na přísahu, kterou ve Spojených státech skládají veřejní činitelé, především pak na pasáž o ochraně ústavy před „vnějšími i domácími“ nepřáteli.