TÉMA

Oath Keepers

Za nepokoje v Kapitolu padly další tresty. Do vězení mají jít čtyři Strážci přísahy

Soud ve Washingtonu uložil trest čtyřem členům krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) souzeným v souvislosti s pokusem o puč a povolebními nepokoji v sídle Kongresu z 6. ledna 2021. Roberto Minuta, kterého porota uznala vinným mimo jiné z rozvratné činnosti, dostal 4,5 roku vězení. Edward Vallejo si má odpykat tři roky za mřížemi a následně má rok setrvat v domácím vězení. David Moerschel byl odsouzen také na tři roky za mřížemi. Dalšímu z členů militantní skupiny Josephu Hackettovi uložil soud trest ve výši tří roků a šesti měsíců. Všichni dostali výrazně nižší trest, než žádala prokuratura.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 23:06|

Členka milice Oath Keepers dostala za útok na Kapitol osm a půl roku vězení

Členka extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) Jessica Watkinsová dostala osm a půl roku vězení za účast na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Watkinsová jako armádní veteránka nebyla jen řadovým účastníkem napadení, uvedl soud. Žena před porotou projevila lítost. Sama sebe označila za „dalšího idiota, který 6. ledna pobíhal po Kapitolu“, uvedla agentura AP.
26. 5. 2023|

Zakladateli milice Oath Keepers hrozí kvůli útoku na Kapitol 20 let vězení, dle poroty je vinen

Zakladatel americké krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) Stewart Rhodes je vinný v souvislosti s nepokoji v budově Kapitolu z 6. ledna 2021. Rozhodla o tom porota ve Washingtonu. Rhodesovi hrozí až dvacetiletý trest vězení.
30. 11. 2022|

Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.
11. 6. 2021|

Dva členové krajně pravicových Proud Boys čelí obvinění ze spiknutí kvůli útoku na Kapitol

Počet stíhaných v souvislosti s nepokoji v sídle amerického Kongresu podle médií překročil 170. Jsou mezi nimi i dva členové krajně pravicové skupiny Proud Boys, kteří od pátku čelí obviněním ze zločinného spiknutí s cílem bránit práci bezpečnostních složek. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím zveřejnil snímky osoby podezřelé z umístění výbušnin nedaleko budovy Kongresu.
30. 1. 2021|