Členka milice Oath Keepers dostala za útok na Kapitol osm a půl roku vězení

Členka extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) Jessica Watkinsová dostala osm a půl roku vězení za účast na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Watkinsová jako armádní veteránka nebyla jen řadovým účastníkem napadení, uvedl soud. Žena před porotou projevila lítost. Sama sebe označila za „dalšího idiota, který 6. ledna pobíhal po Kapitolu“, uvedla agentura AP.

Watkinsová z Woodstocku v Ohiu byla v listopadu odsouzena federální porotou ve Washingtonu za maření úředního postupu a za svou roli při útoku na Kapitol. Byla rovněž odsouzena za spiknutí a bránění policistům v potlačování nepokojů. Zproštěna byla naopak obvinění z rozvratného spiknutí a vysloužila si tak nižší trest než další členové stejné krajněpravicové organizace.

Zakladatel Oath Keepers Stewart Rhodes dostal ve čtvrtek osmnáctiletý trest. Někdejšímu šéfovi floridské pobočky uskupení Kellymu Meggsovi soudce vyměřil dvanáct let vězení.

Americký okresní soudce Amit Mehta uvedl, že bylo „obzvláště těžké“ vynést rozsudek nad Watkinsovou poté, co během procesu vypovídala o tom, jak se potýkala se svou transgenderovou identitou. Tyto problémy ale nesmažou to, čeho se při útoku dopustila, uvedl podle agentury Reuters soudce. „Vaše role toho dne byla agresivnější, útočnější a odhodlanější než role některých jiných,“ řekl Mehta.

Na Kapitol při společné schůzi obou komor amerického Kongresu, která se chystala formálně potvrdit volební vítězství současného amerického prezidenta Joea Bidena, zaútočili příznivci jeho soupeře Donalda Trumpa, který křeslo v Bílém domě obhájit nedokázal. Trump ovšem začal bez důkazů tvrdit, že hlasování provázely rozsáhlé volební podvody a že mu demokraté vítězství „ukradli“.