Soud v USA poslal do vězení muže, který přivezl před nepokoji ke Kapitolu zbraně

Soudkyně ve Washingtonu vyměřila trest šestačtyřiceti měsíců odnětí svobody muži ze státu Alabama, v jehož autě zaparkovaném nedaleko Kapitolu se loni těsně před vypuknutím nepokojů našly střelné zbraně a výbušniny. Trest pro dvaasedmdesátiletého Lonnieho Coffmana je jedním z nejtvrdších, jaké dosud padly v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna 2021, informovala agentura Reuters.

Coffman je jedním z více než dvou stovek lidí, kteří se přiznali k různým trestným činům spojeným s povolebními nepokoji v sídle Kongresu. Většina z těch, kteří si vyslechli soudní verdikt, přitom dostala podmíněné tresty.

Několik lidí ale jurisdikce již poslala do vězení. Trest pro Coffmana je v této kauze třetí nejvyšší. Dva lidé v minulosti od soudu odešli s tresty třiašedesát a jednapadesát měsíců vězení za útoky na policisty při vřavě, která provázela vpád příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa do sídla americké legislativy.

Coffmanova auta naloženého zbraněmi si policie loni v lednu všimla ještě před vypuknutím násilností. Narazila na něj při pátrání souvisejícím s improvizovanými výbušninami nalezenými na dvou místech nedaleko sídla Kongresu, jejichž původ zůstává i po více než roce neznámý.

Strážníci v autě našli útočnou pušku, brokovnici, kuši, několik mačet i kouřové granáty. Muž měl kromě toho u sebe tři pistole. V jeho výzbroji byla i skříňka s lahvemi naplněnými benzinem a plastovou pěnou, tedy polotovary pro výrobu Molotovových koktejlů. Policisté také našli papír se jménem člena Kongresu a jednoho soudce s poznámkou „padouch“.

Veterán z Vietnamu

„Měl ve svém autě malý arzenál, byl připravený na boj,“ řekla soudkyně Colleen Kollarová-Kotellyová. „Nemůžu se přenést přes to, proč tohle měl,“ dodala. Prokurátoři dříve vyjádřili názor, že důkazy nasvědčují úmyslu obžalovaného „násilně napadnout naše volené představitele“. Podle nich se před cestou do Washingtonu zúčastnil také tábora ozbrojenců u hranic Texasu.

Coffmanův právník se u soudu dožadoval propuštění klienta s poukazem mimo jiné na jeho věk a zdravotní stav a také na to, že je veteránem války ve Vietnamu. Soudkyně Kollarová-Kotellyová ovšem sáhla po trestu na horní hranici sazby. Odsouzenému, který byl zatčen hned 6. ledna 2021, se započítá čas strávený ve vazbě.

Dav příznivců exprezidenta Trumpa před více než rokem vtrhl do sídla Kongresu během schůze k výsledkům voleb, které poražený Trump odmítl uznat, přičemž po následném chaosu zůstalo pět lidí mrtvých, více než sto policistů utrpělo zranění. Úřady v této souvislosti vznesly obvinění proti přibližně osmi stovkám lidí.