Biden při projevu k prvnímu výročí násilností v Kapitolu kritizoval lži Trumpa

Přesně před rokem do sídla amerického Kongresu násilně vtrhl dav příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Přerušil tak oficiální proces sčítání hlasů volitelů, který měl potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Nepokoje ve washingtonském Kapitolu současný prezident Biden připomněl v projevu. Zkritizoval svého předchůdce, že se poprvé v dějinách postavil pokojnému předání moci a že lže o průběhu prezidentských voleb v roce 2020. Trump následně obvinil Bidena z toho, že při výročí nepokojů v Kapitolu zmiňuje jeho jméno, aby rozdělil USA. Čtvrteční vzpomínkové akce označil za politické divadlo.

Biden hovořil v souvislosti s 6. lednem 2021 jako o útoku na demokracii, kdy bylo třeba povolat bezpečnostní síly včetně Národní gardy, aby obnovily vládu zákona. Několikrát zmínil, že jeho předchůdce prohrál volby, ale postavil se proti pokojnému předání moci. To už se nikdy nesmí zopakovat, řekl současný americký prezident.

„Je to poprvé v naší historii, kdy prezident nejenže prohrál volby, ale také se pokusil zabránit pokojnému předání moci, zatímco do Kapitolu vtrhl násilný dav,“ upozornil Biden.

Trump vytvořil síť lží o volbách v roce 2020, protože mu šlo jen o vlastní zájmy, ne o zájmy celé země, řekl Biden. Svého předchůdce kritizoval i za to, že dění v Kongresu sledoval v televizi a celé dvě hodiny nic nepodnikl. Násilný dav se přitom snažil zvrátit výsledky voleb a podkopat americkou demokracii. 

Projevy Harrisové a Bidena k výročí 6. ledna 2021 (zdroj: ČT24)

„Před rokem byla na tomto posvátném místě napadena demokracie. Jednoduše napadena,“ řekl Biden.

Ocenil také tu menší část republikánů, kteří se proti Trumpovi a dění v Kongresu postavili. A dodal, že s nimi se vždy bude snažit spolupracovat. Společně věříme v demokracii, zdůraznil. A doplnil, že se rozhodovalo o tom, jaká bude země a národ. „Zda budeme žít ve světle pravdy, nebo ve stínu lži.“

Volby v roce 2020 označil za nejzvýznamnější projev demokracie v histori, protože hlasoval největší počet voličů. Připomněl i četné pozdější kontroly sčítání hlasů ve více státech a to, že žádný výsledek nebyl změněn. Zmínil také, že Trump a jeho spojenci už před volbami zpochybňovali hlasování a hledali tak výmluvu pro popírání pravdy.

Události: Rok po nepokojích v USA (zdroj: ČT24)

Minuta ticha

Na půdě Senátu i Sněmovny reprezentantů uctilo několik desítek zákonodárců minutou ticha policisty, kteří v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu zemřeli. „Všichni riskovali svou bezpečnost kvůli naší demokracii tím, že bránili komplex Kapitolu, zákonodárce, zaměstnance, tisk a další,“ řekla předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová.

Oficiálních vzpomínkových akcí se účastní v podstatě jen demokratičtí zákonodárci, které řada vysoce postavených republikánů obviňuje z toho, že výročí bezprecedentní události politizují kvůli vlastním cílům.

Podle lídra republikánů v Senátu Mitche McConnella byl 6. leden „temný den pro Kongres a naši zemi“ a účastníky nepokojů označil za zločince. Zároveň poznamenal, že je „neskutečné pozorovat některé washingtonské demokraty, kteří zneužívají toto výročí k prosazení stranických politických cílů“.

Do Sněmovny reprezentantů přišla z menšinové strany jen Liz Cheneyová, jedna z mála Trumpových hlasitých republikánských kritiček. Doprovodil ji její otec a bývalý republikánský viceprezident Dick Cheney. Demokratů byly asi tři desítky.

Kongresmani budou mít také prostor podělit se o své zážitky a dojmy během setkání, které povede Jason Crow. To je jeden ze zákonodárců, který před rokem zůstal uvězněný na ochozu sněmovny.

Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský vidí jako hlavní poselství projevu Bidena sdělit celému národu, že to, co se stalo před rokem, bylo celé špatně. Zdůraznil také tvrdost více než dvacetiminutového projevu vůči Trumpovi. Dal to do kontrastu s tím, že Biden je většinu své politické kariéry brán jako muž kompromisu a nevyhrocených názorů. 

„To, co jsme slyšeli, bylo extrémně tvrdé odmítnutí odkazu Donalda Trumpa nebo toho, co bývalý prezident představuje,“ řekl zpravodaj. Bylo to také odmítnutí narativu, který Trump a převažující část republikánů zastává, tedy že volby v listopadu 2020 byly nějakým způsobem zfalšované. Trump tak mezi své příznivce zasel nedůvěru vůči férovosti voleb.

Jak to vidí Trump

Trump původně plánoval na čtvrtek tiskovou konferenci, teprve druhou od doby, co opustil úřad. Svoje plány nakonec v úterý změnil a řekl, že se k věci vyjádří na mítinku v polovině ledna. „Demokraté si chtějí přivlastnit 6. leden, aby mohli vyvolávat strach a rozdělovat Ameriku,“ uvedl v prohlášení, které zveřejnil záhy po Bidenově projevu. „Říkám, jen ať si ho (6. leden) vezmou, protože Amerika prokoukla jejich lži a polarizaci,“ dodal.

„Toto politické divadlo je pouze odvádění pozornosti od skutečnosti, že Biden naprosto a kompletně selhal,“ dodal exprezident, který stále trvá na tom, že mu demokraté „ukradli“ výhru.