Bělorusové se rozloučili se šéfem diplomacie. Jeho smrt provázely spekulace o zapojení Moskvy

V Minsku se naposled rozloučili s Uladzimirem Makejem, který v sobotu náhle zemřel ve věku 64 let ve funkci běloruského ministra zahraničí. Web k režimu kritického listu Naša Niva napsal, že podle jeho zdrojů blízkých rodině Makej zemřel na infarkt. Příčinou prý mohla být ruská invaze na Ukrajinu, která ministra silně zasáhla a po jejímž zahájení se u něj objevily problémy se zdravím. Smrt, a především absence oficiálního oznámení příčiny vyvolaly mnohé spekulace.

Naša Niva také upozornila, že u rakve chyběl nejstarší syn Vitalij. Ten roku 2020 po zfalšovaných prezidentských volbách a masových demonstracích usilujících o svržení režimu Alexandra Lukašenka rezignoval na svou funkci v diplomacii. Loni kritizoval běloruské ministerstvo zahraničí za to, že ztratilo morální kompas.

Rozloučit se naopak přišel diktátor Lukašenko, který k Domu důstojníků přišel ze svého úřadu pěšky po ulici, již policie za tímto účelem celou zavřela.

Lukašenko se loučí s ministrem Makejem
Zdroj: Press Service of the President of the Republic of Belarus / REUTERS

Prozápadní tvář

Makej zastával post šéfa běloruské diplomacie od roku 2012. Byl považován za blízkého spojence autoritářského vůdce Lukašenka, někteří o něm dokonce spekulovali jako o možném nástupci. 

Před prezidentskými volbami a následnými masovými protesty proti jejich falšování v roce 2020 byl Makej jedním z iniciátorů snah o zlepšení vztahů Běloruska se Západem a kritizoval Rusko. Po začátku protestů však svůj postoj náhle změnil a tvrdil, že demonstrace podněcují západní agenti. Zaujal pak pozici tvrdě potlačující občanskou společnost, píše web Current Time provozovaný americkou stanicí Svobodná Evropa.

Spekulace o smrti

O Makejově úmrtí informovala běloruská státní agentura Belta, ovšem neuvedla žádnou příčinu. Jak upozornil politolog Pavel Usov, v případě náhlých úmrtí vysoce postavených činovníků diktatur se kvůli nedostatku spolehlivých informací často objevují spekulace o nepřirozené smrti.

Stejně tomu bylo i u Makeje. Objevila se řada teorií o tom, že za jeho smrtí stojí Kreml. Motivem podle nich mohlo být to, že Makej představoval k Západu smířlivější tvář Lukašenkova režimu a odmítal užší spojení Běloruska s Ruskem. Žádné důkazy pro tuto verzi se však neobjevily.