Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.

Polsko převezme podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to uvedl polský deník Rzeczpospolita.

Gazprom měl doposud v EuRoPol Gaz podíl osmačtyřicet procent. Dalších osmačtyřicet procent vlastní polská společnost PGNiG, která je nyní součástí skupiny Orlen. Zbylá čtyři procenta patří společnosti Gas Trading ze skupiny PKN Orlen. 

Polská aktiva Gazpromu se podle deníku na žádost Agentury pro vnitřní bezpečnost rozhodl převzít ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda. Protože není podle ústavy vyvlastnění možné, rozhodlo se Polsko vzít dceřinou firmu Gazpromu do nucené správy. Cílem je podle Budy zajistit bezpečnost kritické infrastruktury pro přepravu plynu a omezit vliv ruského kapitálu

Polsko v září zatížilo Gazprom sankcemi a oznámilo, že aktiva podniku budou zmrazena. V dubnu Varšava uvalila sankce na padesát ruských oligarchů a společností, včetně Gazpromu, ve snaze zvýšit tlak na Moskvu za její invazi na Ukrajinu. Současně Rusko zastavilo vývoz plynu do Polska, protože Varšava odmítla platit v rublech.

Zajištění dodávek plynu do Německa

Německé ministerstvo hospodářství odůvodnilo zestátnění podniku rizikem insolvence. Krach společnosti Securing Energy for Europe (Sefe) by podle resortu mohl ohrozit bezpečnost dodávek energií v Německu. „Aby se toto nebezpečí odvrátilo a udržela se provozní činnost Sefe, provádíme teď změnu vlastnictví. Společnost se tím stabilizuje,“ uvedlo ministerstvo.

Agentura DPA píše, že společnost je pro dodávky plynu v Německu zásadní a nesmí podle vlády zkrachovat. Mezi zákazníky Sefe patří komunální služby. V Německu má tržní podíl kolem dvaceti procent.

Už několik měsíců firmu dříve známou jako Gazprom Germania spravovala Federální agentura pro sítě. Nyní spolková vláda přebírá firmu kompletně. 

V krátkém čase Berlín zestátní už podruhé přední energetickou firmu. V září se dohodl na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a kvůli výraznému zvýšení ceny této energetické suroviny.