Ukrajinci před zimou rychle obnovují osvobozená území. Nejprve je ale musí odminovat

Ukrajinská armáda do 8. listopadu osvobodila 1681 měst a obcí, které po 24. únoru okupovali Rusové. Oznámil to zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v rozhovoru pro ČT, který vedla Vitalije Tokarčuková. Poškozené budovy se snaží Ukrajinci i kvůli blížící se zimě rychle obnovit. Na znovuzískaných místech pomáhá s opravami infrastruktury mimo jiné projekt Fast Recovery Plan. Rozpočet projektu dosahuje téměř dvaceti miliard dolarů.

Ukrajinci usilují o obnovu života v osvobozených obcích. V závěsu za bojovými jednotkami proto do oblastí nedávných střetů přijíždí vojenská správa a útvary pro mimořádné situace. Útvary ale musí území nejprve odminovat.

„Například jsme pracovali v Izjumu, kam jsme zaváděli elektřinu,“ popisuje Tymošenko. „Ale bylo to velmi těžké, protože naši energetičtí pracovníci museli jít společně s útvarem pro mimořádné situace, kdy je to velice těžká práce a stávají se i tragické případy,“ zdůrazňuje nebezpečí, které znamenají nastražené výbušniny, které za sebou nechávají ustupující Rusové.

Studio ČT24: Tymošenko o obnově deokupovaných oblastí (zdroj: ČT24)

V prvních dnech je nutné zajistit dodávky humanitární pomoci a elektřiny civilistům. Úřady se poté snaží obnovit funkčnost nejdůležitějších staveb. Prioritu mají budovy místní správy, policie, hasičů nebo bankovní instituce. Zásadní je zprovoznit i ukrajinskou poštu, díky níž obyvatelé dostávají důchody. Přednost mají domy, které nejsou příliš zničené, a oprava je tak snazší.

Pomáhají i dobrovolníci

Zásadním úkolem je obnovení provozu nemocnic a dalších lékařských zařízení. Je nutné je vybavit generátory, ale i zásobou léků. Rekonstruují se také školy, školky nebo mosty. „Protože logistika je také velmi potřebná, aby se život do těchto obcí navrátil,“ zdůrazňuje zástupce vedoucího prezidentské kanceláře. Obnovu kritické infrastruktury musí konzultovat také s armádou.

Na prvním místě je podle Tymošenka však bydlení. Infrastruktura je hned poté. Ukrajina pro tyto účely vytvořila plán rychlé obnovy, takzvaný Fast Recovery Plan. Jeho součástí je například interaktivní mapa poškozených budov, která pomáhá rozdělovat úkoly. Oprav se ujímají také dobrovolnické organizace.

Finance na rekonstrukci válkou poškozených obcí přichází z oblastních rozpočtů a z rozpočtu státu. V případě silně poničených domů Ukrajinci podle Tymošenka žádají o pomoc mezinárodní partnery. Poradce nicméně přiznává, že peníze chybí a není možné opravit vše. S obnovou se ale kvůli blížící zimě spěchá.