Počty chycených lidí na hranici se Slovenskem po týdnu kontrol klesají

Události: Kontrolovaná hranice (zdroj: ČT24)

Česká republika před týdnem zavedla kontroly v plném rozsahu na hranicích se Slovenskem. Potrvají do 8. října. Od neděle tam celníky a policisty posílí i vojáci. Důvodem je zvýšený záchyt lidí vstupujících do země nelegálně. Mimořádné měsíční střežení hranice vyjde na zhruba 110 milionů korun.

Za poslední týden, od zavedení kontrol, policisté jen ve Zlínském kraji zadrželi 529 migrantů. Z toho 123 vrátili na Slovensko. Trestně stíhají šest převaděčů. V Jihomoravském kraji zajistili za stejnou dobu asi tisícovku migrantů. Většinu z nich buď ve vlacích směřujících ze Slovenska, nebo na bývalých hraničních přechodech, třeba v Lanžhotě.

Po týdnu kontrol je ze statistik ze všech pohraničních krajů zřejmé, že počet záchytů mírně klesá, z nižších stovek na desítky. „Dřív jsme tady na jižní Moravě zajišťovali denně tři sta až čtyři sta lidí, dneska je to v průměru padesát,“ potvrzuje náměstek pro vnější službu tamní policie Miroslav Tóth.

Policisté jsou i na zelené hranici. Není v jejich silách ji však hlídat celou. Někde ji navíc překonávají populární turistické stezky a pokud bude o víkendu hezké počasí, dá se očekávat mnoho turistů nebo i houbařů. Ti narazí na oficiální zákaz překročení hranice. Kvůli němu byl ostatně zrušen třeba maraton z moravského Brumova do slovenské Nemšové.