V provizorních hrobech v Izjumu leží podle policie hlavně civilisté. Na místo dorazí mise OSN

Události: Odhalení hromadných hrobů nedaleko Izjumu (zdroj: ČT24)

Většina těl uložených v provizorních hrobech nalezených v ukrajinském Izjumu patří civilistům, oznámila ukrajinská policie. Podle prokuratury nesou některá z exhumovaných těl stopy mučení. OSN do města, které armáda osvobodila od ruských okupačních jednotek minulý týden, plánuje vyslat misi. O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala ve čtvrtek ukrajinská policie i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj také prohlásil, že následky ruské okupace jsou na severovýchodě Ukrajiny podobné jako v dříve osvobozené Buče u Kyjeva. Na nově osvobozených územích jsou podle něj důkazy o ruských válečných zločinech.

Stovky hrobů označených křížem v lese na izjumském předměstí viděli v pátek i reportéři AFP, podle kterých se pracuje na identifikaci mrtvých.

„Hrobů je mezi vzrostlými stromy 443“, uvedl z místa vládní zmocněnec pro pohřešované osoby Oleh Kotenko. „Viděl jsem číslo 443. Číslo 1 jsem neviděl. Celkový počet mrtvých (v oblasti v důsledku bojů, pozn. autora) odhadujeme podle čísel,“ doplnil Kotenko s tím, že některé hroby obsahují i dvě nebo více těl.

Úřady zaujal zejména hrob s těly, nad kterým byl vztyčen kříž s nápisem „Ukrajinská armáda, 17 lidí. Izjum, z pitevny“.

„Většina lidí pohřbených v provizorních hrobech je z řad civilistů,“ konstatoval policejní šéf Ihor Klymenko, podle kterého jde o přibližný odhad. „Ačkoli máme informace, že jsou tam i vojáci, zatím jsme žádného nevyzvedli,“ doplnil.

Nejméně deset mučíren v Charkovské oblasti

Policejní šéf zároveň poukázal na skutečnost, že v osvobozené oblasti Charkova bylo nalezeno několik ruských mučíren. „Mohu potvrdit přítomnost minimálně 10 mučíren na území osad v Charkovské oblasti. Dvě jsou v Balakliji,“ upozornil.

V tomto kontextu Klymenko přidal, že během minulého týdne zahájili ukrajinští strážci zákona celkem 204 trestních řízení souvisejících s válečnými zločiny, které spáchali okupanti.

Ukrajinská prokuratura podle agentury AP oznámila, že některá těla v Izjumu měla ruce svázané za zády či provaz kolem krku.

Monitorovací mise OSN

Vyhodnotit situaci v Izjumu plánuje OSN, která chce vyslat monitorovací misi. „Plánují tam jet, aby zjistili více o tom, co se tam mohlo stát,“ řekla mluvčí OSN.

Ukrajinské úřady od objevení provizorního pohřebiště identifikují mrtvé a snaží se zjistit příčinu jejich úmrtí. Náčelník policejního vyšetřovacího oddělení pro Charkovskou oblast Serhij Bolvinov ve čtvrtek uvedl, že někteří lidé zemřeli při dělostřeleckém ostřelování, jiní při náletech. Podle Kotenka jsou v neoznačených hrobech lidé, kteří zahynuli v ulicích. Upozornil také, že část Izjumu byla v izolaci a lidé bez zásob umírali hlady. Úřady se dosud navíc nedostaly na izjumské hřbitovy. „Nevíme proto, jaká je situace,“ vysvětlil Kotenko.

Prezident Zelenskyj v pátečním rozhovoru s agenturou Reuters konstatoval, že civilních obětí na nově osvobozeném území bude pravděpodobně mnohem víc. „Aktuálně víme o 450 pohřbených mrtvých. Existují ale i další pohřebiště s mnoha lidmi. Umučenými. Někde i celé rodiny,“ podtrhl Zelenskyj. 

Izjum v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny dobyla zpět ukrajinská armáda minulý týden při své protiofenzivě. Pod kontrolou ruských sil bylo toto strategické město od března. Obdobné zprávy o nálezech narychlo vytvořených pohřebišť s těly civilistů nebo hromadných hrobech přicházely z Ukrajiny také v dubnu po stažení ruských vojsk z Kyjevské oblasti, z měst jako Buča nebo Irpiň.

Podobnost s městy v okolí Kyjeva ve čtvrtek připomněl i Zelenskyj. „Rusko za sebou všude nechává smrt a musí za to nést zodpovědnost,“ prohlásil ukrajinský prezident ve videoposelství.