Rusové za sebou nechávají použitelné tanky a obojživelníky. Ukrajinci kořisti hned využívají

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a na jihu země je podle dostupných zpráv úspěšná nejen v obsazování území, ale rovněž při získávání ruské vojenské techniky. Západní pozorovatelé potvrzují, že velká část ruských zbraní v opuštěných oblastech zůstává nepoškozená a Ukrajincům slouží dál.

O rychlém ústupu ruských vojsk u Charkova svědčí situace v osvobozeném městě Izjum. Kolem města, které se z událostí uplynulých měsíců teprve vzpamatovává, stojí opuštěná a mnohdy stále funkční vojenská technika.

Ukrajinským vojákům se tak hromadí tanky, munice i zbraně. Někdy objeví na jednom místě i desítky kusů těžké techniky.

Ukořistěná ruská technika v Charkovské oblasti zahrnuje obojživelná bojová vozidla pěchoty BMP-2 a desítky tanků, včetně tanků varianty T-80 z osmdesátých let minulého století, jejichž počet experti odhadují na zhruba polovinu v současnosti bojeschopného inventáře. Informuje o tom časopis Foreign Policy.

Podle jeho zdrojů za sebou tanky nechávaly hlavně špatně vycvičené ruské jednotky, z nichž v některých sloužili bývalí příslušníci ruské národní gardy a policejních sil. 

„Rusové tam prostě nechali tanky, děla, speciální vybavení a spoustu obrněné techniky jen, aby se zachránili,“ řekl pro časopis Foreign Policy vysoce představený vojenský představitel, který v textu vystupuje anonymně. 

Mezi vším, co Ukrajinci během ofenzivy zadrželi, včetně zničených a použitelných kořistí, se podle zdrojů televize CNN nachází nejméně 338 kusů důležité vojenské techniky, od stíhaček přes tanky až po nákladní automobily. Fotky ukořistěné techniky často zveřejňuje ukrajinská armáda na sociálních sítích.

Ukrajinské jednotky nalezly i méně časté součásti ruské výzbroje. Například ruskou pásovou samohybnou protiletadlovou zbraň 2K22 Tunguska. Je vyzbrojená kanónem země-vzduch a raketovým systémem, který je určen k denní a noční ochraně pěších a tankových pluků proti nízko letícím letadlům, vrtulníkům a řízeným střelám za všech povětrnostních podmínek. 

Ruský hybridní samohybný protiletadlový raketový komplet Tunguska 2K22, který ukořistili Ukrajinci
Zdroj: Ukrajinská armáda/Reuters

Dalším raritním kusem, který Rusové opustili, je obrněný hlasitý reproduktor ZS-82 na podvozku BRDM-2.

Zajímavým nálezem byl například i protiraketový radarový systém Zoopark-1 1L219. Systém dokáže detekovat pohyblivé pozemní cíle na vzdálenost až čtyřiceti kilometrů. Rusové ho využívají od roku 1989.

Rusové za sebou zanechali také řadu obrněných osobních vozidel Tigr. A fotografie na sociálních sítích ukazují také například samohybný minomet 2S23 Nona-SVK se 120mm hlavní. Takových má podle expertů v aktivní službě ruská armáda maximálně nízké desítky.

Vedle tanků, včetně těch zánovních jako T-72B3, Ukrajinci nacházejí i vozidla pro polní štáby. Na fotce níže je velitelské vozidlo R-149MA1.

Opravy

Zatímco ukrajinské jednotky čekají na další dodávky zbraní od západních spojenců, přetváří si válečné kořisti k vlastnímu obrazu. 

„Ukořistěnou ruskou techniku hodně upravují a dělají opravdu zajímavé věci,“ uvedl bývalý náměstek amerického ministra obrany pro průmyslovou politiku Jeb Nadaner bez bližších detailů. Úpravy, které by jinak prováděli mechanici v továrnách, se podle něj kvůli ostřelování  přesunuly do garáží a vrakovišť v blízkých městech. Leckdy je však technika i neopravitelná.

O hromadícím se počtu funkčních ruských zbraní, které za sebou Rusové nechávají, informuje i americké ministerstvo obrany. Pentagon uvedl, že Putinova armáda měla v oblasti zatím ztratit tisíce bojových vozidel všech typů, včetně více než tisícovky tanků, a desítek stíhaček a vrtulníků.

Některé kusy vojenské techniky Rusové utopili
Zdroj: Ukrajinská armáda/Reuters

Množství opuštěné a zničené ruské vojenské techniky od začátku invaze v únoru na místě mapuje nizozemský investigativní web Oryx. Jejich výčet se odkazuje na vozidla a vybavení, u nichž jsou dohledatelné fotografie a videozáznamy po ofenzivě.

Důkazy podle zveřejněných materiálů hovoří o 3769 zničených kusech vybavení, dalších 137 poškozených, 303 opuštěných a ještě celkem 1840 zadržených tanků, vozidel či dronů. Do souhrnu autoři nezapočítali ruční zbraně, bezpilotní munice, drony používané jako bezpilotní návnada, civilní vozidla a přívěsy.

Nedostatek součástek

Ústup ruských vojsk by měl podle expertů umožnit Ukrajině posilovat další postup během ofenzivy. Přírůstky do ukrajinského inventáře o nákladní automobily a vlaky nyní umožní Kyjevu urychlit svůj pokrok, uvedl bývalý auditor kontroly kvality pro americkou Agenturu pro řízení obranných zakázek Trent Telenko pro televizi CNN. Analytici rovněž upozorňují na nedostatek ruské letecké podpory, což pro Ukrajince vytváří výhodnou pozici. 

Více než tři stovky kusů ruské vojenské techniky, která zůstala na bojišti, bude pro Kreml rovněž těžké nahradit. Jakub Janovsky, jeden z investigativců, který seznam zničené techniky pro web Oryx sestavoval, je přesvědčený o tom, že velká část ruské vojenské techniky je ve většině dostupných skladů armády zastaralá a potřebuje nutnou opravu nebo renovaci. 

„V praxi zadržené vozy nahrazují často mnohem starší vozidla, pravděpodobně trpící problémy se spolehlivostí a s nižší účinností v boji,“ myslí si. Moskva podle něj disponuje dobrou výrobní kapacitou, ale budou jí kvůli dopadům západních sankcí chybět kvalitní součástky pro typy zbraní, které by mohla dodávat.