Aljaška má první kongresmanku z řad původních obyvatel. Porazila Palinovou

Horizont ČT24: Peltolaová zasedla ve Sněmovně reprezentantů (zdroj: ČT24)

Mary Peltolaová usedne v Kongresu jako první zástupkyně původních obyvatel Aljašky. Pro Demokratickou stranu navíc získala po padesáti letech jediné křeslo nejsevernějšího amerického státu ve Sněmovně reprezentantů.

Peltolaová, potomek aljašského kmene Yupik, se stala po zvolení novou členkou Kongresu složením slavnostní přísahy. „Je to velká čest, reprezentovat Aljašku. Místo, které moji předci označují už tisíce let za svůj domov,“ radovala se.

Svůj původ akcentovala i v předvolební kampani. Ukázala se v ní při zpracování lososů, klíčové činnosti pro přežití kmene, ze kterého pochází její matka. Ona sama si rybařením pomáhala financovat studia. Později pracovala i jako soudkyně aliance třiatřiceti kmenových vůdců, kteří společně chrání aljašský rybolov.

Peltolaová léta zasedala v aljašském kongresu a pronikala do zvláštního světa místní politiky. Nejsevernějšímu státu USA dlouhodobě dominují republikáni. Také ona zamlada pomáhala v kampani jejich doyenovi, Donu Youngovi, blízkému příteli svého otce.

Souboj s Palinovou

Později se z ní ale stala členka Demokratické strany a právě Youngova letošní smrt a následné doplňovací volby jí otevřely cestu do Kongresu. Nejdřív ale musela porazit silnou soupeřku, bývalou guvernérku Sarah Palinovou.

Palinová je známá zejména neúspěšnou kandidaturou na viceprezidentský úřad po boku Johna McCaina. Letos usilovala o stejné křeslo jako Peltolaová. Těsně a nečekaně ale prohrála.

Peltolaová si nicméně svého triumfu bude užívat pouhé čtyři týdny. Víc už z mandátu zemřelého Younga nezbylo. Poté ji čekají, stejně jako celé Spojené státy, ostře sledované volby do Kongresu. V nich se však opět střetne, kromě jiných kandidátů, i se svou původní rivalkou.