Maďarské ženy si před potratem musejí poslechnout, jak embryu tluče srdce

Před provedením potratu budou muset být ženy v Maďarsku obeznámeny s projevy životních funkcí embrya ve svém břiše. Podle agentury DPA to znamená, že si nejdříve budou muset poslechnout tlukot jeho srdce. Vyplývá to z nařízení ministra vnitra Sándora Pintéra, které se v maďarské sbírce zákonů objevilo v pondělí a vstoupí v platnost ve čtvrtek.

Při žádosti o přerušení těhotenství bude muset každá žena podle maďarských zákonů předložit potvrzení od odborného lékaře o tom, že byla „jednoznačným způsobem obeznámena s faktory, které poukazují na existující životní funkce embrya“.

Právní formulace, která podle DPA i v maďarštině zní rozvláčně, podle médií znamená, že si ženy před přerušením těhotenství budou muset poslechnout tep srdce zárodku.

Maďarský zákon nyní hovoří o tom, že se ženy mohou do dvanáctého týdne těhotenství při žádosti o jeho přerušení odvolat na osobní krizovou situaci a musí se o ní poradit s odborníky.

Zákaz potratů nemá v Maďarsku veřejnou podporu

Návrh podmínit přerušení těhotenství poslechem embryonálního tepu vzešel z opoziční krajně pravicové strany Naše vlast, která se loni v dubnu poprvé dostala do parlamentu.

Maďarský premiér Viktor Orbán, který vládne od roku 2010, se často prezentuje jako zastánce křesťanských hodnot a v projevech často hovoří o ideálu tradiční rodiny. Agentura DPA ale zároveň upozorňuje na to, že si je vědom skutečnosti, že téměř úplný zákaz potratů, jaký platí v Polsku, by v jeho zemi byl nanejvýš nepopulární.

Poslední zpřísnění pravidel ale podle mínění organizací hájících ženská práva zvyšuje tlak na ženy, které se kvůli nechtěnému těhotenství už tak nacházejí v obtížné situaci.