Čínské jednotky se v Rusku zúčastní vojenského cvičení

Čínská armáda vyšle vojáky do Ruska, aby se zúčastnili společného cvičení. Do manévrů se má zapojit také Indie, Bělorusko, Mongolsko, Tádžikistán a další státy. Informuje o tom čínské ministerstvo obrany.

Čínská účast ve společném cvičení „nesouvisí se současnou mezinárodní a regionální situací“, podotklo ministerstvo v prohlášení. Moskva minulý měsíc oznámila plány na manévry nazývané Vostok, které se mají konat od 30. srpna do 5. září. Informovala tehdy také o účasti dalších států, aniž by je však jmenovala.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že cvičení je součástí dohody o bilaterální kooperaci s Ruskem. „Cílem je prohloubit praktickou a přátelskou spolupráci s armádami podílejících se zemí, prohloubit úroveň strategické spolupráce mezi participujícími stranami a posílit schopnost odpovídat na různé bezpečnostní hrozby,“ stojí v čínském prohlášení.

Na obdobné cvičení čínské jednotky poprvé vyjely v roce 2018. Ruské velení východního vojenského okruhu, do kterého spadají oblasti Sibiře, sídlí ve městě Chabarovsk poblíž hranic s Čínou.

Během vlády čínského lídra Si Ťin-pchinga a ruského vůdce Vladimira Putina se styky obou zemí stále zintenzivňují. Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu Peking a Moskva oznámily „vzájemné partnerství bez hranic“. Spojené státy přesto nezaznamenaly, že by asijská velmoc obcházela západní protiruské sankce nebo Rusku dodávala zbraně.