Na kyjevském náměstí stojí ruské tanky a transportéry. Jen jako výstava zničené vojenské techniky

UDÁLOSTI: Tiché svědectví na jednom z hlavních náměstí v centru Kyjeva (zdroj: ČT24)

Neobvyklá výstava je k vidění na Mychajlovském náměstí v Kyjevě. Ukazuje zničenou ruskou vojenskou techniku. Začala již v květnu a exponátů stále přibývá. Kyjevanům připomíná, že se Rusům na počátku války nepodařilo dobýt jejich město, ale také upomíná na nejhorší válečné zločiny. Vraky jsou přivezené například z Buči nebo Hostomelu.

I když byl Kyjev nedávno opět terčem raketového útoku, nevede již v jeho blízkosti fronta. Výstava zničené vojenské techniky na Mychajlovském náměstí ale připomíná, že válka pokračuje. „Tato výstava má v první řadě ukázat veřejnosti, že Ukrajina je ve válce s Ruskem a nakonec vyhraje,“ charakterizoval ji mluvčí ukrajinské národní rady Ruslan Muzyčuk.

Zatímco děti jsou z rozbitých tanků nebo obrněných vozů nadšené, pro dospělé kolemjdoucí je pohled na ně mementem. Nejen kvůli tomu, co prožil samotný Kyjev, ale také proto, že některé vraky byly přivezeny z Buči a například vrak ruského navigačního vozu byl nalezen pod křídly zničeného Antonovu Mrija – největšího letadla světa.

Výstava se stále rozrůstá. Její tvůrci vyzvali veřejnost, aby také přinášela nalezené důkazy o ruské invazi. Vedle celých tanků či obrněných vozů jsou proto k vidění i menší trosky nebo kusy munice.

Rezavé pomníky bojů by se mohly objevit i v jiných městech – Varšavě, Berlíně nebo Madridu. V Kyjevě by ale podle tvůrců výstavy měly zůstat, dokud boje na Ukrajině neskončí.