Kyjev zasáhly rakety. Ukrajina hlásí úspěšný zásah Rusů na Donbase

Události: Kyjev zasáhly ruské rakety (zdroj: ČT24)

Ukrajinské hlavní město zasáhly brzy ráno rakety. Zasáhly školku i devítipatrová obytnou budovu. Podle starosty Vitalije Klička nejméně jeden člověk zemřel, šest bylo zraněno. Zpravodaj ČT Jan Šilhan na místě zaznamenal vyproštění ženy a její sedmileté dcery z trosek. Obě musely do nemocnice. Podle ukrajinského letectva byly střely na Kyjev vypáleny z prostoru Kaspického moře. Tvrdé boje pokračují v Donbasu, Ukrajina hlásí, že Rusům uštědřila velké ztráty.

Několik explozí se ozvalo v kyjevské Ševčenkivské čtvrti po šesté hodině ráno místního času. Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na síti Telegram napsal, že na Kyjev a Kyjevskou oblast jich bylo vypáleno čtrnáct. Střely zasáhly devítipatrovou rezidenční budovu i nedalekou školku.

„V tuto chvíli je těžké určit celkový počet zraněných, záchranáři jsou stále na místě a několik hodin ještě určitě budou. Prakticky zmizela horní tři patra budovy,“ uvedl dopoledne z Kyjeva zpravodaj ČT Jan Šilhan. Už dříve informoval, že v troskách domu zemřel minimálně jeden muž.

„Ministr vnitra hovořil o dvou lidech zachráněných z trosek. Má se jednat o ženu a její sedmiletou dcerku. Obě byly okamžitě převezeny do nemocnice, jaký je jejich stav, ale není známo,“ dodal zpravodaj s tím, že stejná budova byla zasažena už v květnu, kdy zde byl „strategicky důležitý“ objekt.

Klyčko později uvedl, že zraněno bylo šest lidí. Útok označil za „symbolický“ před summitem NATO, který se koná příští týden v Madridu.

Zasažený obytný dům v Kyjevě
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Twitteru napsal, že mezi zraněnými je i občanka Ruska. „Žena, kterou záchranáři vytáhli z trosek, je Ruska. Je v nemocnici. Rusové střílejí Rusy,“ uvedl.

Na místě zasahovalo celkem sedmdesát hasičů. Vojáci sbírali jednotlivé kusy rakety, které nyní půjdou na prokuraturu k dalšímu vyšetřování.

Útok z Kaspického moře

Podle ruského serveru BBC bylo na Kyjev ráno vypáleno zřejmě šest střel, z toho dvě sestřelila protiletecká obrana. Později dopoledne tiskové agentury informovaly bez bližších podrobností o dalších dvou explozích v Kyjevě.

Rusko ostřelovalo Kyjev z prostoru Kaspického moře s vysoce přesnými řízenými střelami Ch-101, informovala agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata. Podle něj Moskva použila nejpřesnější a nejdražší střely, jaké má ve výzbroji, které mají dosah až 5500 kilometrů.

Studio ČT24: Kyjev byl terčem raketového útoku (zdroj: ČT24)

V Ševčenkivské čtvrti, která je jednou z centrálních v Kyjevě, se nachází řada univerzit, restaurací a galerií. Podle zpravodaje jsou ovšem právě zde také strategické objekty, což z oblasti činí jeden z cílů ruských agresorů. 

Ruské ministerstvo obrany v prohlášení tvrdí, že cílem útoku byla kyjevská zbrojovka a že zprávy o zasažení obytných budov jsou falešné. „Od Rusů opakovaně slyšíme, že je to válka proti vojenským cílům. A oni přitom každým dnem ničí rezidenční budovy,“ řekl Klyčko.

Lidé se však snaží žít své běžné životy. „Berou to velmi pokorně. Je rozdíl, jestli mluvíte s lidmi ze Ševčenkivské čtvrti, která byla terčem náletu opakovaně, nebo z jihu Kyjeva, kteří těch útoků moc nezažili. Mnozí z nich ale tvrdí, že jsou ve válce už osm let a není možné žít tak dlouho ve válečném režimu, navíc v třímilionové metropoli. Většina lidí tak chodí do práce, do restaurací, žijí normálně. Zvuky letících raket berou jako smutnou realitu,“ popsal zpravodaj.

Až do 3. července v Kyjevě platí zákaz nočního vycházení od 23 hodin do pěti ráno.

Útok na Kyjev před summitem G7

„Jedná se o gesto varování. I když na Kyjev rakety už několik týdnů nedopadaly, bezpečno není nikde,“ řekl k útoku na ukrajinskou metropoli Tomáš Řepa z Univerzity obrany.

Podle něj se může jednat i o symbolický krok Ruska kvůli začínajícímu summitu zemí G7. „Může jít o nátlak vůči státům G7 nebo ukázku síly a další eskalace. Myslím ale, že Rusové už těch 'inteligentnějších' raket moc mít nebudou. Nicméně stále může být zasaženo kterékoliv místo na Ukrajině,“ dodal Řepa ve vysílání ČT24.

„Podle mnoha bezpečnostních zdrojů může jít o jakýsi nepřímý vzkaz právě na počínající summit G7 v Německu a nadcházející schůzku NATO v Madridu, kde Ukrajina bude nepochybně tím hlavním tématem,“ potvrdil Šilhan. Dodal, že akcí se zúčastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šilhan upozornil, že zároveň může jít i o reakci Ruska na to, že západní země začaly Ukrajině dodávat některé vyspělejší zbrojní systémy, a to včetně těch raketových. „Může jít také o nový impulz, nebo snahu o nový impulz, po čtyřech měsících války,“ dodal.

Sankce musí být agresivnější, zní z Ukrajiny

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po nedělních útocích na Kyjev prohlásil, že země G7 musí reagovat uvalením dalších sankcí na Rusko a poskytnutím těžkých zbraní Ukrajině.

„Toto sedmileté ukrajinské dítě klidně spalo v Kyjevě, dokud ruská řízená střela nevybuchla v jeho domě. Mnoho dalších po celé Ukrajině je pod údery. Summit G7 musí reagovat dalšími sankcemi vůči Rusku a dalšími těžkými zbraněmi pro Ukrajinu,“ uvedl Kuleba na Twitteru u fotografie dítěte zachráněného z trosek kyjevského domu.

Podle šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Andrije Jermaka nedělní útok na Kyjev ukázal, že sankce proti Rusku musí být mnohem agresivnější a musí zahrnovat také embargo na zemní plyn. „Summit G7 by měl reagovat na ruské útoky na Kyjev. Embargo na vývoz zlata je dobré, ale v novém sankčním balíčku EU by mělo být embargo na plyn,“ napsal Jermak na Telegramu. 

To, že zakáže dovoz zlata z Ruska, už oznámila většina zemí G7. „Sankce proti Rusku nestačí. Potřebujeme pro Ukrajinu větší vojenskou pomoc. Protivzdušné systémy, moderní zařízení, která mají naši partneři, by neměly být na cvičištích a ve skladech, ale na Ukrajině, kde je teď potřebujeme. Víc než kdekoliv jinde na světě,“ řekl Zelenskyj.

Letecký poplach byl v noci vyhlášen na řadě dalších míst Ukrajiny, zejména na východě. Ostřelován byl v noci opět i Charkov, podle agentury Ukrinform rakety zasáhly průmyslovou čtvrť. Intenzivnímu ostřelování čelil také Lysyčansk, zničena byla televizní věž a vážně poškozen byl silniční most

Dvě ruské rakety dopadly v neděli také u středoukrajinského města Čerkasy. „V blízkosti regionálního centra došlo ke dvěma úderům. Jeden mrtvý a pět zraněných. Infrastruktura poškozena,“ napsal v aplikaci Telegram místní představitel Ihor Taburec.

Ruské ministerstvo obrany v neděli ohlásilo útoky na výcviková střediska ukrajinské armády v Černihivské, Žytomyrské a Lvovské oblasti.

Donbas

Tvrdé boje pokračují v Donbasu. Ukrajinský generální štáb hlásí, že Rusům uštědřil velké ztráty u Pavlovky ve směru od Bachmutu a překazil postup na Slovjansk.

Rusko podle něj usiluje o blokádu Lysyčansku. Tam se stáhli obránci po čtvrteční pádu Severodoněcka, o nějž se bojovalo měsíce.

Domy pro uprchlíky

Město Kropyvnyckyj v Kirovohradské oblasti v centrální části Ukrajiny plánuje vystavět nejméně dvacet nových domů alespoň pro dva tisíce vnitřních uprchlíků. Od začátku války do města, které mělo na přelomu roku asi 220 tisíc obyvatel, přišlo přes 150 tisíc uprchlíků. Více než osmdesát tisíc tam zůstává na trvalý pobyt. Více než dvě třetiny z toho tvoří děti. Šest tisíc lidí přišlo z města Mariupol obsazeného ruskou armádou. Spolupracovnici ČT Viktorii Cerkunykové to řekl starosta města Kropyvnyckyj Andrij Rajkovyč.

Kdy budou domy hotové, podle něj záleží na tom, kdy vláda stanoví začátek výstavby. „Protože v současné době se veškeré finanční zdroje využívají pro frontu a vítězství,“ řekl. Program výstavby podle něj nicméně připravený je. „Zatím stavíme ubytovny a hledáme možnosti, jak odstěhovat lidi například ze sportovních sálů, škol a školek do přijatelnějšího ubytování,“ přiblížil.

Studio ČT24: Starosta města Kropyvnyckyj Andrij Rajkovyč k výstavbě domů pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Získáme zpět všechna města, slíbil Zelenskyj

Zelenskyj v nočním videoprojevu slíbil svým krajanům, že Ukrajina se bude snažit získat zpět všechna města okupovaná Ruskem. Výslovně zmínil město Severodoněck, které v sobotu čtyři měsíce po začátku ruské invaze zcela ovládly ruské jednotky.

Že je Severodoněck pod vládou okupačních sil, v sobotu potvrdil Kyjev i Moskva, Zelenského poradce Oleksij Arestovyč ovšem večer prohlásil, že se ve městě stále nacházejí ukrajinské speciální jednotky, které proti Rusům vedou dělostřeleckou palbu. „Jinými slovy, nemůžeme říci, že vojska byla ze Severodoněcku zcela stažena,“ uvedl. Město je po týdnech velmi těžkých bojů z devadesáti procent zničeno.

Jen v sobotu Rusko podle Zelenského ostřelovalo území Ukrajiny celkem 45 raketami, podle něj si to vyžádalo opět i oběti. Při útoku na město Sarny na severozápadě země podle ukrajinského velení zemřeli tři lidé a další čtyři byli zraněni, napsala DPA.

Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v neděli navštívil velitelská stanoviště ruské armády v okupovaných oblastech Ukrajiny a vyslechl hlášení o situaci. Zajímal se prý o životní podmínky nasazených vojáků, některé z nich vyznamenal.

„Ministr obrany Ruské federace, armádní generál Sergej Šojgu, prověřil ruské seskupení vojsk zapojených do speciální vojenské operace na Ukrajině. Na velitelských stanovištích ruských jednotek Šojgu vyslechl hlášení od velitelů o aktuální situaci a postupech ruských ozbrojených sil v hlavních operačních oblastech,“ uvedlo podle ruských agentur v prohlášení ministerstvo obrany.

Rusko označuje svou agresi vůči Ukrajině výhradně jako „speciální vojenskou operaci“.