Biden podepsal zákon o přísnější regulaci zbraní

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Zákon, který vypracovala skupina demokratických a republikánských senátorů, je nejvýznamnější americkou normou týkající se zbraní přijatou za posledních třicet let. Jde o reakci na střelbu ve škole v texaském Uvalde, při níž zemřelo 21 lidí.

Nový zákon se zaměřuje zejména na prodej zbraní mladým lidem a požaduje jejich přísnější prověřování. Kromě toho rozšiřuje omezení týkající se pachatelů domácího násilí a vyčleňuje finance na podporu duševního zdraví či bezpečnosti ve školách. Soubor opatření ale neobsahuje důraznější regulaci, po které volá Demokratická strana, jako je zákaz útočných pušek či prověřování všech nákupů střelných zbraní. 

Ve Sněmovně reprezentantů prošel v pátek návrh zákona poměrem 234 ku 193 hlasům. Ke 220 demokratům se připojilo 14 republikánů. O den dříve text schválil Senát, kde ho podpořilo 65 senátorů. Pro bylo všech padesát demokratů a patnáct republikánů, proti hlasovalo 33 senátorů.

Prezident Biden vyzýval obě komory Kongresu k rychlému schválení předlohy. „Díky (novému zákonu) budou děti ve školách a komunity ve větším bezpečí,“ uvedl.

Horizont ČT24: Senát se shodl na regulaci zbraní (zdroj: ČT24)

Podle šéfa demokratických senátorů Chucka Schumera se jedná o „krok správným směrem“, který byl ještě před několika měsíci nepředstavitelný. Opatření podpořil i lídr republikánských senátorů Mitch McConnell, ačkoliv pro text hlasovala méně než třetina jeho spolustraníků.

Iniciativa zákonodárců z obou nejvýznamnějších amerických stran vznikla po útoku na školu v texaském Uvalde, kde 24. května zabil osmnáctiletý střelec celkem 21 lidí. V červnu pak došlo k několika dalším střeleckým útokům, například v nemocnici v Oklahomě nebo před kostelem v Iowě. 

Newyorčani už na zbraň nepotřebují licenci

Senát schválil opatření ve stejný den, kdy nejvyšší soud zrušil sto let starý zákon státu New York, který reguloval skryté nošení zbraní na veřejných místech. K skrytému nošení pistole na veřejnosti stát požadoval licenci a uvedení důvodu. To se nelíbilo dvěma stěžovatelům, kterým dal soud, v jehož sestavě převažují konzervativci, za pravdu.

Rozhodnutí podle některých zvýší počet držitelů zbraní. „U pasu máte obrovskou sílu schopnou zabít, ale většina lidí bude nezkušených, netrénovaných, nebudou znát bezpečnostní opatření a mohou se velmi špatně rozhodnout, kdy zbraň použít,“ hodnotí rozhodnutí prezident občanské komise v New Yorku Richard Aborn.

Prezident newyorské zbrojařské asociace Tom King se však dramatických změn neobává. „Neřízené šílenství se nikdy neděje. Držitelé zbraní jsou slušní lidé, kteří se pouze chtějí bránit, když to bude potřeba,“ tvrdí King.