Žádné ústupky vůči Putinovi, shodují se demokrat Meeks a republikán O'Brien pro ČT

Události, komentáře: Meeks a O'Brien k válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Prahu navštívily shodou náhod ve stejný den dvě vysoce postavené americké osobnosti – šéf zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, demokrat Gregory Meeks a na pozvání CEVRO institutu bývalý poradce pro národní bezpečnost za prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien. Oba zastávají názor, že se vůči agresi ruského prezidenta Vladimira Putina musí postupovat nekompromisně. Rozhovor s nimi vedl pro pořad Události, komentáře Martin Řezníček.

Demokrat Gregory Meeks přislíbil Česku více amerických peněz na zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny.

„Součástí této cesty je dát vám najevo, že při vás stojíme. Schválili jsme návrh na vyčlenění čtyřiceti miliard dolarů na pomoc Ukrajině, který také poskytuje náhrady spojencům, posílajícím své zbraně Ukrajině. Chceme Čechům pomoci, je tu 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. V rámci zákona je pět miliard určeno na ochranu lidských práv a na pomoc uprchlíkům,“ řekl.

Politik vysvětlil, že Spojeným státům jde o to, aby Česko vědělo, že za ním stojí a že ho podporují. Američtí politici jsou si vědomi toho, že pro malou zemi, jako je Česká republika, jde o vysoký počet uprchlíků.

V USA musí vymyslet, jak dodat Evropě více energie, aby nebyla zcela závislá na Rusku, a zabránit tomu, aby Putin držel Evropany jako rukojmí, prohlásil politik. „Zůstaňme silní, jednotní, podporujme Ukrajinu a její armádu,“ poradil.

Neustupovat

I když se američtí republikáni a demokraté v zahraniční politice v lecčems liší, tak oba hosté – Gregory Meeks i Robert O'Brien – odmítají jakékoliv ústupky vůči Vladimiru Putinovi.

„Ukrajinci jsou tak odvážní a houževnatí. Ukrajinští vojáci, jejich muži, ženy, prezident Zelenskyj – inspirovali celý svět. Musíme jim proto dát zbraně, které potřebují. Dali jsme jim sice čtyřicet miliard od amerických daňových poplatníků, ale každý měsíc německá vláda utratí třicet miliard dolarů za ruský plyn a ropu. Každý měsíc války dostává Putin tolik, kolik jsme dali Ukrajině v rámci tohoto mimořádného balíku pomoci,“ řekl bývalý Trumpův poradce O'Brien.

Dokud nezastavíme prodej ruské ropy, nedonutíme ho prodávat za nižší cenu v Asii a nezastavíme financování Rusů, tak Ukrajinci budou zažívat těžké časy, bez ohledu na to, kolik zbraní jim dodáme, shrnul republikánský politik.