Při výbuchu plynu v hotelu v Havaně zahynulo 26 lidí

Počet obětí výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v centru Havany je 26. Nejméně 64 lidí včetně čtrnácti dětí utrpělo zranění a bylo převezeno do nemocnic. Hospitalizovaných zůstává 46 lidí. Nedávnou zprávu Červeného kříže o 32 mrtvých a 19 pohřešovaných úřady popřely, píše agentura AFP. Mezi oběťmi jsou i čtyři děti. Příčinou neštěstí byl patrně únik plynu. Všichni, kdo zahynuli, byli místní lidé. Hotel měl za sebou rekonstrukci a připravoval se na otevření. Záchranáři místo stále prohledávají.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel popřel, že by měl výbuch v hotelu Saratoga teroristické pozadí. „V žádném případě to nebyla bomba nebo útok. Je to jen velmi nešťastná nehoda,“ řekl agentuře Reuters. Starosta Staré Havany Alexis Acosta Silva upřesnil, že podle prvních informací zřejmě unikal netěsnou hadicí plyn přečerpávaný z nákladního auta do nádraží ve skladu. Exploze zničila několik pater budovy a velká část vnější zdi je stržena.

„Co se stalo je velmi politováníhodné, zkáza, ztráta životů i zranění. Ještě jednou bych ale chtěl vyzdvihnout rychlost, s níž občané i úřady začaly jednat,“ napsal prezident Kuby na Twitteru. 

Mezi oběťmi a zraněnými jsou lidé, kteří v objektu pracovali, ale i ti, kdo byli v době exploze poblíž. Podle úřadů poškodila i nedalekou školu, kde bylo přes tři sta žáků. Ministr zdravotnictví José Ángel Portal agentuře AP řekl, že počty zraněných se mohou ještě zvýšit, protože pokračuje pátrání po lidech, kteří mohou být uvězněni v troskách.

Záchranáři nadále prohledávají trosky luxusního hotelu v naději, že najdou další přeživší. Pátrání se momentálně soustředí na interiér budovy a její suterén. Jeden z hasičů na místě uvedl, že v horních patrech objektu nebyla nalezena žádná těla ani přeživší.

V hotelu s 96 pokoji se v době výbuchu nenacházeli žádní turisté, protože byl v rekonstrukci. Obnovit provoz měl ale po dvouleté pauze příští týden, a proto se tam nacházelo množství lidí. „V době neštěstí pracovalo v objektu 51 zaměstnanců,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí vlastníka hotelu Roberto Enriquez Calzadilla.

Hotel vlastní turistická podnikatelská dceřiná společnost kubánské armády Grupo de Turismo Gaviota. Společnost uvedla, že příčinu výbuchu vyšetřuje. Hotel Saratoga byl považován za jedno z nejluxusnějších zařízení ve městě. V minulosti v něm bydleli významní politici, podnikatelé či celebrity. V posledních letech však hotel přišel o část movité klientely kvůli otevření nových zařízeních v kubánské metropoli.

Výbuch ve známém hotelu přišel ve chvíli, kdy se Kuba snaží oživit své důležité odvětví cestovního ruchu zničené pandemií nemoci covid-19. Cestovní ruch se začal počátkem letošního roku částečně zotavovat, ale válka na Ukrajině omezila příjezdy ruských turistů, kteří loni tvořili téměř třetinu turistů přijíždějících na Kubu.

Budova byla postavena v roce 1880 jako obchodní středisko a v roce 1933 byla renovována a přestavěna na hotel. Luxusní podnik se z hotelu stal v roce 2005.