Guterres navštívil Borodjanku i Buču, požaduje spolupráci Ruska s mezinárodním tribunálem

Generální tajemník OSN António Guterres přijel na Ukrajinu. Navštívil město Borodjanka, které ruská armáda téměř srovnala se zemí, i Buču, kde byly po stažení okupačních sil objeveny stovky zavražděných civilistů. Vyzval Rusko ke spolupráci s mezinárodním tribunálem. V Kyjevě bude generální tajemník OSN jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o evakuaci civilistů z míst bojů.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

„Když se dívám na ty zničené budovy, představuji si svou rodinu v jednom z těch domů, které jsou teď zničené a zčernalé. Vidím své vnučky, jak v panice utíkají a část rodiny nakonec zabitou. Válka je absurditou 21. století. Válka je zlo. A když jsme jejími svědky, naše srdce samozřejmě zůstávají s oběťmi. Upřímnou soustrast jejich rodinám,“ prohlásil Guterres v Borodjance.

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan v souvislosti s vraždami civilistů vyzval k urychlené reakci světového společenství. „Opravdu není čas na mluvení, je čas na činy. Mezinárodní právo nemůže být pasivním divákem. Nemůže být nečinné. Musí jednat bez odkladu, aby chránilo a vyžadovalo odpovědnost,“ prohlásil.

Ukrajina kritizovala Guterresovu cestu do Moskvy

Guterrese čeká v Kyjevě jednání s prezidentem Zelenským mimo jiné o evakuaci civilistů z oblastí bojů. „Budeme dál pracovat na rozšíření humanitární pomoci a zabezpečování evakuace civilistů z oblastí konfliktu. Čím dříve tato válka skončí, tím lépe – pro Ukrajinu, Rusko i svět,“ napsal šéf OSN na Twitteru po příjezdu do ukrajinské metropole.

O potřebě zprostředkovat evakuaci civilistů jednal Guterres už v úterý v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Zelenskyj dříve označil za chybu, že Guterres se rozhodl nejprve vydat do Moskvy a až poté do ukrajinské metropole.

Ukrajinská agentura Unian úterní Guterresovo jednání označila za fiasko. OSN sice po setkání v prohlášení uvedlo, že Putin v podstatě souhlasí se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuací z mariupolských oceláren Azovstal, ale mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve středu řekl, že konkrétní dohody o účasti těchto mezinárodních organizací na evakuacích zatím nejsou.

Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. Podle Kyjeva se v nich vedle vojáků ukrývají také stovky civilistů, ale Rusko ani tak nepřestává na areál útočit.