Hackeři útočí na evropské ropné společnosti. Snižují jim kapacity a zpožďují jejich dodávky

Horizont ČT24: Kybernetické útoky na ropné společnosti (zdroj: ČT24)

Evropské ropné společnosti čelí kybernetickým útokům na svou infrastrukturu. S problémy se potýkají společnosti v Německu, Belgii nebo Nizozemsku. Hackeři narušili jejich vnitřní systém. Celkem jde až o tucet zasažených míst. Podobných útoků na strategická místa v Evropě v posledních letech přibývá i kvůli pandemii.

Přeprava ropy v Evropě se musí mít na pozoru. Právě na transport a na skladování černého zlata mířily poslední kybernetické útoky. Jen v Belgii se týkaly přístavů v Gentu a v Antverpách.

„Obdrželi jsme zprávu nejméně o dvou kyberútocích, na které jsme okamžitě reagovali. Federální jednotka pro počítačovou kriminalitu a antverpská policie už začaly vyšetřování,“ řekl Kristof Aerts z úřadu federálního prokurátora v Antverpách.

Zasaženy byly belgické, německé i nizozemské firmy

K útoku, který zasáhl desítky terminálů, došlo podle belgických firem o víkendu. Narušení IT systémů pocítily i společnosti v Německu a Nizozemsku. Podle odborníků ale nemusí jít nutně o koordinovaný útok.

„Kybernetický útok tomu dodává mezinárodní rozměr, takže i na ten se zaměříme, ale právě proto je nezbytná expertíza federální jednotky pro počítačovou kriminalitu,“ řekl Aerts.

Jaký bude okamžitý dopad, není zcela zřejmé. Například německá společnost Oiltanking už oznámila, že byla donucena k práci v „omezené kapacitě“. Drobné zpoždění dodávek připustil i nizozemský koncern Evos.

Hraje se opět o výkupné?

Odborníci varují, že by mohlo jít o takzvané ransomwarové útoky. Při nich hackeři zašifrují napadené systémy a za odblokování požadují výkupné. Kyberzločinci takto loni například napadli infrastrukturu americké Colonial Pipeline. Její síť převádí ropu z Texasu až po severovýchod Spojených států. Firma vyděračům zaplatila pět milionů dolarů v bitcoinech.

Americký prezident Joe Biden tenkrát uvedl, že jeho administrativa bere tyto útoky velmi vážně. „Ve spolupráci s FBI a ministerstvem spravedlnosti se snažíme narušit jejich činnost a stíhat pachatele ransomwaru.“

 Podle evropské agentury pro kybernetickou bezpečnost útoků na strategické cíle přibývá.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Rezek uvedl, že kvůli pandemii se spousta aktivit přesunula do kybernetického prostoru a tak se staly novými cíli pro hackery. Připomněl, že kybernetická kriminalita předčila svou profitabilitou i obchod se zbraněmi či obchod s drogami.

Určitě jde také o peníze, ale důležité je nyní hlavně zjistit motivaci útočníka, řekl analytik. U nejnovějších útoků na ropné společnosti zatím není motiv známý. Dosud se k činům nikdo nepřihlásil, dodal.

Odpovědnost za kybernetickou bezpečnost máme my všichni, zdůraznil Rezek. „Protože ty útoky často využívají selhání jednotlivce, který udělá něco, co by udělat neměl.“ Na nejvyšší úrovni je to pak odpovědnost státu a regulačních orgánů i firem. Z hlediska legislativy a organizačního zajištění je na tom podle něho Evropa dobře. „Základ je určitě nastavený správně. Je otázka, do jaké míry se pak daří nastavovat a udržovat bezpečnostní standardy.“