Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.

V noci na čtvrtek Rai podle agentury Reuters zesílil na bouři páté kategorie. V době, kdy tajfun zasáhl turistický ostrov Siargao, dosahoval jeho vichr rychlosti 195 kilometrů v hodině, v nárazech až 230 kilometrů v hodině.

Letecké společnosti zrušily desítky spojů a úřady zakázaly cestovat po zemi i po moři v oblasti centrálních a jižních Filipín. Tisíce lidí tak uvázly v přístavech. Více než 98 tisíc osob bylo evakuováno do vládou zřízených provizorních přístřešků, oznámilo filipínské středisko pro snížení rizika přírodních katastrof.

Obyvatelé byli vyzváni, aby nechodili na pobřeží a do nízko položených vesnic. Podle úřadů leží v předpokládané dráze tajfunu asi 10 tisíc obcí.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony musely opustit své domovy.