Na Filipínách bouří tajfun Vamco. Úřady evakuovaly statisíce lidí

Řada čtvrtí filipínské metropole Manily se ve čtvrtek ocitla pod vodou v důsledku silných lijáků, které přinesl tajfun Vamco. Podle agentury Reuters se jedná o nejhorší záplavy v hlavním městě Filipín za poslední roky. Tajfun v ostrovním státě připravil o život nejméně tři lidi, čtyři se pohřešují a téměř 200 tisíc jich bylo evakuováno.

V Manile, která má 12 milionů obyvatel, velká voda zatopila desítky tisíc domů nacházejících se na nízko položených předměstích. Mnozí obyvatelé museli vylézt na střechu a počkat, až se k nim dostanou záchranáři s gumovými čluny. Téměř tři miliony domácností v metropoli a okolí se ocitly bez dodávek elektřiny.

Pozastaven byl provoz manilského přístavu i činnost vládních úřadů a finančních trhů. Přerušena byla letecká i pozemní veřejná doprava v Manile. K nejhůře postiženým patří manilské předměstí Marikina.

Tajfun Vamco je 21. bouří, která Filipíny letos zasáhla, a již třetí za poslední tři týdny. Na hlavní filipínský ostrov Luzon udeřil tajfun ve středu večer, v noci přes filipínské území přešel a zamířil k Vietnamu. Bouři nadále doprovází silný vichr o rychlosti 130 kilometrů v hodině, v poryvech vítr dosahuje až 160 kilometrů za hodinu.