Izrael hostil soutěž Miss Universe. Kvůli covidu se letovisku naděje na návrat turistů nenaplnily

Horizont ČT24: Miss Universe (zdroj: ČT24)

V noci na pondělí se Indka Harnaaz Sandhuová stala v Izraeli Miss Universe. Samotný ceremoniál proběhl technicky bez problémů. Přesto akci poznamenala různá omezení kvůli koronaviru, zejména uzávěra hranic pro zahraniční turisty, která přišla krátce před zahájením soutěže.

Zrovna když se do země začínaly sjíždět soutěžící dívky, zavřel Izrael své hranice. Účastnice tak musely získat vládní výjimku, což vyvolalo kritiku, protože tisíce běžných lidí na takovou výjimku marně čekají, a neuvidí tak svoje blízké. Soutěžící z Francie měla navíc po příletu pozitivní test a šla do izolace.

Epidemie se projevila i na samotném ceremoniálu, který se konal v plážovém letovisku Ejlat u Rudého moře. Místo jednoho z tamních luxusních hotelů se galavečer odehrál ve speciálním stanu a jen s nepočetným publikem.

„Plánovali jsme, že tu budeme mít fanoušky i média, ale bohužel virus si s námi hraje, chvíli otevíráme a pak zase zavíráme svou zemi. Takže teď máme akci, ale nemáme lidi,“ postěžovala si ředitelka odboru izraelského ministerstva turistiky Sara Salanská.

Titul nakonec získala indická soutěžící Harnaaz Sandhuová. „Jsem dojata, protože naposledy získala Indie titul Miss Universe před jednadvaceti lety,“ zněla její první slova.

Politické odstíny

Do akce se promítla i politika. Účastnici z Jihoafrické republiky vzkázala její vláda, že se od ní bude distancovat, pokud pojede do Izraele. Nakonec dorazila. A na důkaz sbližování židovského státu s arabskými zeměmi dorazily soutěžící z Maroka a Bahrajnu.

To jsou však jenom symboly a gesta, pořadatelské město čekalo i něco jiného. Ejlat je závislý na turistice. Očekávání, že soutěž krásy tam vrátí turisty, se nakonec nenaplnila. A tak se Miss Universe zařadila mezi další velké akce roku 2021, které se odehrály ve zvláštním provizoriu.