Jedině bez Kurze, podmiňují setrvání v rakouské vládě Zelení. Chtějí se přidat k opozici při hlasování o nedůvěře

Vedení rakouských Zelených vzkázalo svým koaličním partnerům z Rakouské lidové strany (ÖVP), že jejich další vládní spolupráce je možná jedině bez kancléře Sebastiana Kurze. Lidovecký politik a jeho spolupracovníci čelí podezření z úplatkářství a porušení důvěry v kauze vylepšování mediálního obrazu za peníze daňových poplatníků. Opozice se chystá v úterý vyslovit Kurzovi nedůvěru, vládní Zelení se k ní zřejmě přidají. To by znamenalo pád Kurzovy vlády.

„Je naprosto jasné, že někdo takový už není schopný vykonávat úřad (kancléře),“ řekla podle agentury APA šéfka klubu Zelených v Národní radě Sigrid Maurerová. „Je odpovědností ÖVP nominovat na kancléře bezúhonného člověka,“ dodala. Totéž pak zopakoval i vicekancléř za Zelené a předseda této strany Werner Kogler.

Kurz z úřadu dobrovolně odejít nechce a všechna obvinění odmítá. Večer při krátkém vystoupení před médii prohlásil, že vláda dál funguje normálně a je „schopná a ochotná jednat“. Dodal, že „jako přesvědčený demokrat“ samozřejmě bude akceptovat, pokud se v parlamentu vytvoří jiná většina.

Horizont ČT24: Rakouský kancléř v nesnázích (zdroj: ČT24)

Lidovecká ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edstadlerová popřela zprávy, které se objevily v některých médiích, podle kterých by Kurze v křesle kancléře mohla nahradit právě ona.

Záleží na zákonodárcích, řekl prezident

Zástupci Zelených se v pátek sešli s představiteli ostatních uskupení zastoupených v parlamentu, aby s nimi jednali o současné situaci a jejích možných řešeních. Konzultace se zástupci politických stran v pátek ukončil prezident Alexander Van der Bellen, který večer v krátkém projevu řekl, že další vývoj mají v rukou zákonodárci. Na mimořádné schůzi Národní rady naplánované na úterý se chystá opozice vyslovit Kurzovi nedůvěru. A zástupci dosud vládních Zelených se k ní podle dosavadních vyjádření přidají. Kdyby Zelení hlasovali společně s opozicí, Kurzova vláda by padla.

„Od osob, které se nacházejí v politicky odpovědných pozicích, očekávám jiné chování,“ řekl prezident, aniž zmínil jméno kancléře. Obvinění podle něj mají právo na presumpci neviny, občané Rakouska ale zároveň mají právo na akceschopnou vládu. „Budu ostřížíma očima dohlížet na to, aby byla zachována akceschopnost a integrita všech institucí naší republiky,“ dodala hlava státu.

Státní zastupitelství vyšetřuje Kurze a několik jeho nejbližších kolegů kvůli podezření, že v roce 2016 za peníze nechali vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády. Všichni obvinění popírají.