Samozřejmě zůstanu kancléřem, odmítá Kurz obvinění z korupce. Koaliční Zelení zpochybňují jeho způsobilost

Události: Otřesy v rakouské koalici, Kurz vinu odmítá (zdroj: ČT24)

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) hodlá zůstat v úřadě i po oznámení rakouské prokuratury, že jeho a dalších devět lidí viní z úplatkářství a zpronevěry. Potvrdil to ve zpravodajském pořadu ZiB2 rakouské televize ORF. Podle Kurze neexistuje žádný náznak, že byl osobně zapojen do objednávání pro něj příznivých průzkumů veřejného mínění nebo placené inzerce v tisku výměnou za pozitivní zpravodajství. Zelení, kteří jsou s lidovci (ÖVP) v koalici, zpochybnili způsobilost Kurze vykonávat kancléřskou funkci. Opoziční strany chtějí v parlamentu vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry kancléři.

Kurz a jeho kolegové čelí podle státního zastupitelství pro hospodářskou kriminalitu a korupci (WKStA) podezření, že si před pěti lety koupili příznivý mediální obraz za peníze daňových poplatníků. Tehdejšímu ministru zahraničí Kurzovi to mělo usnadnit cestu do čela lidové strany i vlády. Se zveřejněním těchto přikrášlených průzkumů a dalšího pozitivního zpravodajství o Kurzovi v médiích skupiny Österreich pak podle WKStA souvisela vzájemná dohoda o spolupráci v oblasti inzerce. 

Kvůli vyšetřování se ve středu odehrály razie v centrále ÖVP, v kancléřství a na ministerstvu financí. Spolu s Kurzem protikorupční státní zastupitelství vyšetřuje dalších devět lidí.

Lidovečtí ministři dali najevo, že ve vládě zůstanou jedině tehdy, pokud v ní bude Kurz. „Obyvatelé Rakouska Sebastiana Kurze v roce 2017 a 2019 zvolili velkou většinou, a je tak spolkovým kancléřem naší republiky s demokratickou legitimitou,“ konstatovali ministři z Kurzovy strany.

Politolog Hloušek: Rakouská politika je korupčních a jiných skandálů poměrně plná (zdroj: ČT24)

„Všechny tyto výtky, které tu jsou, jsou namířeny proti pracovníkům ministerstva financí,“ řekl Kurz v ZiB2. To, že byly průzkumy údajně manipulovány v jeho prospěch, je scestné už z toho důvodu, že desítky průzkumů v dotyčném období v roce 2016 vykazovaly zcela podobné hodnoty u jednotlivých stran a politiků, tvrdí předseda vlády.

Kurz poznamenal, že „samozřejmě“ zůstane kancléřem. Na otázku, zda bude pokračovat koalice lidovců a Zelených, odpověděl: „Nedokážu si při nejlepší vůli představit nic jiného.“ Vicekancléř a šéf Zelených Werner Kogler je podle něj o situaci informován.

Samotný bulvární deník Österreich informace prokuratury odmítl. „Tvrzení, že deník Österreich obdržel peníze na inzerci za zveřejnění průzkumů veřejného mínění, které jiné noviny nedostaly, je rozhodně nepravdivé,“ stojí v komuniké novin.

Kogler: Nemůžeme přejít k běžnému programu

Vyšetřování Kurze a jeho okolí už začíná otřásat koalicí. Zelení ve čtrvtek zpochybnili způsobilost kancléře zastávat úřad a Kogler a šéfka poslaneckého klubu Zelených Sigrid Maurerová proto pozvali ostatní šéfy frakcí k rozhovorům. Dojednáno je i setkání s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem.

Aktuální vyšetřování dosáhla podle Koglera „nové dimenze“. „Dojem je zničující, okolnosti musí být kompletně vyšetřeny. To lidé v Rakousku očekávají. Nemůžeme přejít k běžnému programu, akceschopnost spolkového kancléře je na tomto pozadí zpochybněna.“

Prezidentská kancelář agentuře APA potvrdila, že hlava státu bude během čtvrtka a pátku jednat s šéfy všech parlamentních stran. Ve čtvrtek má schůzky s Koglerem, Kurzem a šéfkou opoziční sociálnědemokratické strany Pamelou Rendiovou-Wagnerovou. „Co se musí ještě stát, aby začal Kurz brát svoji zodpovědnost vážně, přijal následky a regiznoval?“ nechala se slyšet předsedkyně sociálních demokratů.

Werner Kogler
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

V pátek budou následovat předsedové dalších dvou opozičních stran, šéfka liberální NEOS Beate Meinlová-Reisingerová a šéf pravicově populistických svobodných (FPÖ) Herbert Kickl. Prezident nehodlá vydávat žádná prohlášení.

Kurz ještě před jednáním s hlavou státu zopakoval, že vznesená obvinění jsou chybná a bude se jim bránit všemi prostředky, jež mu demokratický a právní stát dává. Zeleným vzkázal, že pokud nechtějí pokračovat ve vládní koalici s jeho stranou, je třeba to přijmout. „My jsme připraveni ve spolupráci pokračovat,“ doplnil.

Opozice žádá Kurzovu rezignaci

Opoziční strany oznámily, že chtějí hlasovat o nedůvěře Kurzovi, pokud kancléř sám neodstoupí. Nové volby však opozice nechce. „Už nemůže tuto funkci a tento úřad zastávat, aniž by to nepřineslo škody Rakousku,“ řekla šéfka opoziční sociálnědemokratické strany (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová.

Parlamentní strany se dohodly na konání mimořádné schůze Národní rady příští úterý. Opoziční poslanci budou potřebovat k případnému vyslovení nedůvěry i hlasy Zelených.

Rendiová-Wagnerová prohlásila, že podezření vůči Kurzovi jsou velmi závažná. Existuje sice presumpce neviny, ale také politická zodpovědnost, zdůraznila politička a položila si otázku, co se musí ještě stát, aby Kurz převzal odpovědnost a složil funkci.

„Rakousko potřebuje nový začátek. I ÖVP by nový začátek prospěl,“ řekla a dodala, že záleží na Zelených, zda chtějí zůstat partnerem ve „vládě Kurzova systému“. Rendiová-Wagnerová se přitom vyslovila proti dalším volbám, které by byly už třetí během čtyř let.

„Takto to v naší zemi nemůže pokračovat,“ řekla šéfka NEOS Meinlová-Reisingerová. Aféra podle ní musí být „dnem nula nového Rakouska“.

Politolog: Kurzovo lpění na funkci prohloubí polarizaci

Rakouský politolog Peter Filzmaier v ZiB2 řekl, že sice předpokládá, že Kurz vyšetřování politicky zatím přežije, ale jeho lpění na úřadu prohloubí polarizaci v zemi. Pravděpodobným scénářem je, že se politici i veřejnost nyní budou měsíce a možná i roky zabývat otázkou, zda je kancléř vinen, nebo nevinen.

Politický poradce Thomas Hofer podle deníku Der Standard řekl, že rozpad koalice je možný. Záleží to ale podle něj na tom, zda podezření ještě zesílí. Podle Filzmaiera by byl po případném vyslovení nedůvěry vládě na tahu prezident, který by mohl jmenovat nového kancléře. „Nemusí se automaticky konat nové volby,“ zdůraznil politolog.