Rakouská prokuratura viní kancléře Kurze z napomáhání úplatkářství a zpronevěře

Rakouské protikorupční státní zastupitelství (WKStA) viní deset lidí včetně kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) z korupčních trestných činů. Konkrétně jde o úplatkářství a zpronevěru, respektive z napomáhání těmto trestným činům. Obvinění, kvůli kterým vyšetřovatelé prohledali budovy spolkového kancléřství, sídlo lidové strany (ÖVP) a také ministerstvo financí, souvisejí se stranickou inzercí a zveřejňováním údajně přikrášlených průzkumů v médiích patřících skupině Österreich. Kancléř věří, že se prokážou jako nepravdivá. ÖVP mluví o „vykonstruovaných podezřeních“, obvinění odmítá i skupina Österreich.

Vyšetřovatelé nejprve podnikli domovní prohlídky na soukromých adresách nejbližších Kurzových spolupracovníků – hlavního poradce Stefana Steinera, šéfa komunikace Geralda Fleischmanna a tiskového mluvčího Johannese Frischmanna, uvedl web deníku Der Kurier. Poté prohledali také jejich kanceláře.

Kromě úřadu spolkového kancléře se razie uskutečnila i v sídle lidovců, kam vyšetřovatelé dorazili s více než stostránkovým příkazem k prohlídce, dodal web deníku Der Standard.

Prohledáno bylo rovněž ministerstvo financí, v jeho případě šlo ale jen o jedno oddělení a ne o nejbližší okolí lidoveckého ministra Gernota Blümela, uvedl web deníku Der Kurier s tím, že příslušné podezření se netýká funkčního období současného ministra.

Jde o údajnou korupci kolem průzkumů a inzerátů v médiích

Kurz a jeho kolegové podle sdělení státního zastupitelství pro hospodářskou kriminalitu a korupci (WKStA) čelí podezření, že si koupili kladný mediální obraz za peníze daňových poplatníků.

Podezření se týká období kolem roku 2016, kdy se Kurz chystal na převzetí vedení ÖVP. Z peněz ministerstva financí byly podle vyšetřovatelů zaplaceny přikrášlené průzkumy, které se pak objevily v médiích patřících skupině Österreich. V souvislosti s tím se mediální skupina a ÖVP podle vyšetřovatelů dohodly na spolupráci v oblasti inzerce v hodnotě více než 1,1 milionu eur, uvádějí rakouská média. 

Obvinění se kromě Kurze, Steinera, Fleischmanna a Frischmanna vztahuje také na exšéfa státního holdingu Öbag a bývalého generálního sekretáře na ministerstvu financí Thomase Schmida, exministryni pro rodinu a výzkumnici veřejného mínění Sophie Karmasinovou, výzkumnici veřejného mínění Sabine Beinschabovou, bratry Helmutha a Wolfganga Fellnerovy, kterým patří skupina Österreich, a lidoveckého politika, kterého rakouská média označují jako Johannes P.

Podle webu deníku Der Standard patří mezi obviněné právě i samotná mediální skupina Österreich, jí podřízená společnost oe24 provozující noviny a zpravodajský web Österreich a také spolková lidová strana. 

Lidovci i mediální skupina obvinění odmítají

ÖVP razie potvrdila, obvinění ale odmítla a označila je za „vykonstruovaná podezření“. Šéf lidoveckého poslaneckého klubu August Wögginger mluví o „nespočtu falešných tvrzení“.

Také mediální skupina Österreich se obvinění brání s tím, že základem šetření jsou podle ní „očividně vážná nedorozumění“.

Kancléř Kurz, který je na neformálním summitu EU ve Slovinsku, se k aktuální situaci zatím nevyjádřil. Předseda vlády už čelí jednomu obvinění, a sice z křivé výpovědi v případu dosazení Schmida do čela státního holdingu Öbag. Kurz to ale opakovaně odmítl.

Obviněno je v různých kauzách také několik dalších lidí z kancléřova okolí. V případě křivého svědectví jde o šéfa Kurzova úřadu Bernharda Bonelliho, v kauze Casinos Austria zase o ministra financí Blümela. Také on obvinění odmítá. Uvedl, že se vyšetřování jeho osoby netýká, jelikož se vztahuje na období před jeho loňským nástupem do funkce.

Tři hlavní rakouské opoziční strany volají po mimořádném zasedání dolní komory parlamentu a vyzvaly Kurze, aby rezignoval.