Čína očekává, že Česko přehodnotí vyloučení jejích firem z dostavby Dukovan

Čína očekává, že Česká republika přehodnotí své rozhodnutí vyloučit její firmy ze soutěže na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Uvedla to mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na otázku ruské agentury TASS. Praha by se podle Pekingu měla vrátit k pravidlům fungování volného trhu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale změnu postoje odmítl. V pondělí prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který vylučuje z tendru na výstavbu nového bloku ruské a čínské firmy.

„Doufáme, že Česká republika bude respektovat pravidla tržního hospodářství a zaručí férovou konkurenci,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie. Podle ní Peking očekává, že Česko zavede opatření, aby zaručilo pro zahraniční investory „nediskriminační a transparentní obchodní prostředí“.

Ministr Havlíček změnu postoje české strany odmítl. „Česká republika nic přehodnocovat nebude, v tuto chvíli probíhá bezpečnostní posouzení všech potenciálních uchazečů a jsem rád, že jsme našli napříč politickým spektrem kompromis a naším cílem je v nejrychlejší možné době spustit tendr. V tuto chvíli nepřipadá v úvahu vůbec to, aby se cokoliv rozšiřovalo,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Ruské ministerstvo zahraničí krok Prahy zatím nekomentovalo.

V pondělí Zeman podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon, který obsahuje bezpečnostní záruky. Zákon počítá s tím, že pro výstavbu nového bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto země nepatří. O tendr na výstavbu nových jaderných reaktorů dříve projevily zájem ruské i čínské jaderné firmy.