Írán nedodržel plně dohodu o monitorování jaderných provozů, tvrdí agentura pro atomovou energii

Írán v plném rozsahu nedodržel dohodu o monitorování svých jaderných provozů, kterou před dvěma týdny uzavřel s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení MAAE, podle nějž Teherán nepustil inspektory do jednoho ze svých zařízení.

Írán v dohodě z 12. září podle MAAE umožnil jejím inspektorům nainstalovat nové paměťové karty do sledovacích kamer a pokračovat v monitorování íránských jaderných aktivit. Nedovolil to ale v zařízení na výrobu součástek centrifug v Karadži, dodala agentura se sídlem ve Vídni.

„Generální ředitel (MAAE Rafael Grossi) zdůrazňuje, že rozhodnutí Íránu neumožnit agentuře přístup do zařízení na výrobu komponent centrifug TESA Karadž je v rozporu s dohodnutými ustanoveními společného prohlášení z 12. září,“ uvedla MAAE.

MAAE uzavřením dohody o obsluze monitorovacích zařízení podle dřívějšího prohlášení Grossiho vyřešila svůj nejnaléhavější problém s Íránem, čímž byl vytvořen prostor pro širší diplomatické úsilí. Ředitel ale zdůraznil, že obě strany k trvalému řešení monitorování íránských jaderných zařízení dosud nedospěly.

Írán od května zvýšil své zásoby uranu obohaceného na šedesát procent, nyní ho má deset kilogramů. Podle odhadů má přes 84 kilogramů uranu obohaceného na dvacet procent, uvedla v polovině září MAAE. Dohoda o jaderném programu (JCPOA) z roku 2015, jejíž závazky Írán od roku 2019 nedodržuje, stanovila limit na něco málo přes 202 kilogramů. Teherán nedodržováním dohody reagoval na to, že v roce 2018 od ní jednostranně odstoupily Spojené státy a obnovily protiíránské sankce.