Guvernér státu New York Cuomo kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování rezignoval

Newyorský guvernér Andrew Cuomo rezignoval poté, co vyšetřování odhalilo, že sexuálně obtěžoval jedenáct žen. Politik kvůli podezřením čelil tlaku straníků i prezidenta Joea Bidena. Ve funkci Cuoma nahradí dosavadní viceguvernérka Kathy Hochulová, jež se stane první ženou v čele tohoto amerického státu.

Cuomo svou rezignaci oznámil na tiskové konferenci, při níž opět popřel jakákoliv pochybení. Podle svých slov ale přijímá plnou odpovědnost za to, že urazil některé ženy nevhodnými pokusy o vtip či náklonnost.

„Domnívám se, že jsem nikdy s nikým nepřekročil žádnou hranici, ale neuvědomil jsem si, do jaké míry se hranice posunuly,“ řekl Cuomo s tím, že si plně nepřipustil generační a kulturní posuny v této oblasti.

„Myslím, že vzhledem k okolnostem bude nejlepší ustoupit stranou a nechat vládu vládnout,“ poznamenal guvernér. Zopakoval ale, že je přesvědčen, že obvinění jsou nespravedlivá a politicky motivovaná. „Silný New York znamená láskyplný New York. A já mám New York rád a mám rád vás. Nikdy bych nechtěl být jakkoli neužitečný,“ doplnil s tím, že kontroverze by mohly daňové poplatníky stát miliony dolarů, což nechce způsobit.

Cuomo svůj úřad opustí za dva týdny. Stane se druhým guvernérem New Yorku za posledních třináct let, který končí ve funkci kvůli skandálu. Rezignací na funkci se demokratický politik vyhne možnému sesazení prostřednictvím impeachmentu ve státním parlamentu.

Vzestup a pád

Třiašedesátiletý Cuomo sloužil jako guvernér po tři volební období, stejně jako dříve jeho otec. V politice se pohybuje čtyři dekády. V loňském roce se stal prominentní tváří boje proti pandemii koronaviru, když se New York potýkal s přeplněnými nemocnicemi a rekordními přírůstky nemocných. Cuomo každý den vystupoval na tiskových konferencích, aby informoval o stavu zdravotnictví a vývoji pandemie.

O Cuomovi se opakovaně spekulovalo jako o možném uchazeči o prezidentský úřad, guvernér ale nikdy nekandidoval.

V čele státu s devatenácti miliony obyvateli nahradí Cuoma do konce funkčního období v prosinci příštího roku dosavadní viceguvernérka Kathy Hochulová. Stane se historicky první ženou na tomto postu. „Souhlasím s rozhodnutím guvernéra Cuoma rezignovat. Je to správná věc v nejlepším zájmu New Yorku,“ nechala se slyšet.

Vyšetřování

Obviněním ze sexuálního násilí Cuomo čelil několik měsíců, zveřejnění závěrů vyšetřovatelů ze začátku srpna mu ale dramaticky přitížila. Prokuratura konstatovala, že guvernér sexuálně obtěžoval jedenáct různých žen, které prý byly terčem nežádoucích polibků a poznámek sexuální povahy.

Cuomo podle prokuratury obětem sahal na prsa či hýždě i jinak se jich nevhodně dotýkal. Podle zprávy prezentované generální prokurátorkou New Yorku Letitií Jamesovou Cuomo porušil státní i federální zákony a vytvářel kolem sebe nepřátelské pracovní prostředí „plné strachu a zastrašování“.

Kauzu od prokurátorů převzala lokální státní zastupitelství. Kroky v této věci postupně ohlásily prokuratury na Manhattanu a v okresech Nassau, Oswego a Westchester.

Cuoma k rezignaci vyzývaly desítky kolegů z Demokratické strany včetně prezidenta Joea Bidena. Newyorský guvernér také ztratil podporu několika odborových organizací, které se dlouho řadily mezi jeho spojence. Vystoupili proti němu i dva bývalí členové jeho administrativy nebo lídři černošské komunity.