„Odejít ve prospěch státu.“ Po konci newyorského guvernéra volají už i jeho spolustraníci

Po odstoupení demokratického guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma volali v neděli i nejvýše postavení guvernérovi spolustraníci ze státní správy. Cuomo čelí řadě obvinění ze sexuálního obtěžování a skandálu kolem údajného zatajování přesného počtu mrtvých po nákaze koronavirem. Stále však trvá na tom, že v současné chvíli nehodlá rezignovat, napsala agentura Reuters.

„Každý den se objeví další svědectví, které stojí v cestě výkonu (jeho) úřadu,“ řekla Andrea Stewartová-Cousinsová, šéfka demokratické většiny v senátu státu New York. „Potřebujeme vládnutí bez každodenního rozptylování. Guvernér Cuomo musí rezignovat pro dobro státu,“ dodala.

Předseda dolní komory zastupitelského sboru ve státě New York Carl Heastie vyjádřil podobné mínění „ohledně guvernérovy schopnosti nadále řídit stát“. „Musíme se vypořádat s mnoha výzvami. Myslím, že je načase, aby guvernér zvážil, zda může skutečně naplňovat potřeby obyvatel New Yorku,“ řekl.

Nejvýše postavený zástupce New Yorku ve federálním Kongresu a šéf senátní většiny Chuck Schumer označil v neděli obvinění vznesená na Cuomovu adresu za „hluboce znepokojivá“ a dodal, že podporuje vyšetřování, které ve věci zahájila newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová.

Proti Cuomovi o víkendu vyvstala další dvě obvinění z nevhodného chování vůči spolupracovnicím. Již předtím si přitom tři ženy stěžovaly, že je guvernér obtěžoval lechtivými komentáři, nevhodnými dotazy na soukromí, či že je bez jejich souhlasu políbil nebo se jich nepatřičně dotýkal.

Nejdříve popírání, pak omluvy

Guvernér už dříve popřel, že by se z jeho strany jednalo o sexuální obtěžování, za své chování se však omluvil. Poznamenal přitom, že „získal důležité poučení“ ohledně chování vůči ženám. V neděli pak zopakoval, že hodlá nadále zůstat v úřadu a dohlížet na obnovu ekonomiky ve státu, který byl loni na jaře jedním ze světových ohnisek koronavirové nákazy.

„Nebudu rezignovat kvůli obviněním,“ řekl novinářům. „Uveřejňovat obvinění předtím, než víme, zda jsou věrohodná, je odsuzující. (…) Nechme generální prokurátorku dělat její práci,“ dodal.

Guvernér se kromě podezření z nevhodného chování potýká rovněž s obviněními, že jeho administrativa vědomě uváděla nižší počty zemřelých po nákaze koronavirem mezi obyvateli domovů pro seniory a v léčebnách dlouhodobě nemocných. Záležitost nyní vyšetřuje federální ministerstvo spravedlnosti.

Cuomo se v loňském roce stal jednou z hlavních tváří boje proti pandemii v USA díky svým každodenním brífinkům ohledně situace v těžce zasaženém nejlidnatějším americkém městě New York i v jiných částech stejnojmenného státu. Některá média mu začala přezdívat „guvernér Ameriky“ a řada lidí hovořila o jeho možné kandidatuře na prezidenta v roce 2024. Cuomo však ve své loňské knize uvedl, že o Bílý dům usilovat nehodlá.