Slovenská koalice se dohodla na kompromisu ke spornému zákonu ohledně výhod pro očkované

Slovenská vládní koalice se nakonec dohodla na kompromisu ohledně sporného návrhu zákona, který měl přinést výhody lidem očkovaným proti covidu-19. Ministr práce Milan Krajniak podle serveru Pravda.sk uvedl, že nové znění nebude nijak diskriminovat neočkované, protože ti budou moci při zhoršení epidemické situace využívat testování zdarma. Podle opoziční strany Smer je novela i přesto diskriminační. Chce, aby ji posoudil Ústavní soud.

Před budovou slovenského parlamentu pokračoval i v sobotu protest proti chystaným opatřením, který začal už v pátek. Podle slovenských médií střežili vstup do budovy těžkooděnci, o den dříve se dav pokusil dostat dovnitř.

Sobotní protest na Slovensku
Zdroj: ČT24

Právě hlasité protesty byly zřejmě důvodem, proč se k zákonu otočila zády koaliční strana Sme rodina Borise Kollára, čímž vládní koalice přišla o většinu. Strana odmítla novelu podpořit, protože byla proti dělení lidí na kategorie očkovaných a neočkovaných.

Zákon by totiž dal hlavnímu hygienikovi možnost zvýhodňovat vakcinované při uplatňovaní protiepidemických opatření. Ti by měli při zhoršení situace mírnější pravidla, mohli by například na hromadné akce. Nenaočkovaní by k tomu potřebovali negativní test na covid-19, který se však aktuálně platí.

Po dohodě o bezplatných testech ale v sobotu Krajniak řekl, že strana zákon v hlasování podpoří. Návrh je v prvním čtení a podle serveru Sme.sk by se mělo hlasovat po skončení debaty.

Ti, kdo přišli protestovat, vyzývali policisty, aby se k nim přidali, ozývalo se pískání a volání „hanba“ a „nevzdáme se“. Někteří lidé přišli se státními vlajkami.

Na Slovensku zemřelo po nákaze covidem-19 na čtrnáct tisíc lidí a země patří v Evropské unii ke státům s malým počtem naočkovaných. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo kolem čtyřiceti procent občanů, obě dávky přes 35 procent lidí.