V Kanadě našli hromadný hrob s ostatky 215 žáků. Oddělování dětí od rodin původních obyvatel se dělo běžně

Horizont ČT24: V Kanadě našli hromadný hrob s ostatky 215 dětí (zdroj: ČT24)

Kanadská veřejnost se vzpamatovává ze šoku, který způsobil nález hromadného hrobu s ostatky 215 dětí z domorodých kmenů. Mezi lety 1883 a 1996 odebraly úřady rodinám původních obyvatel na 150 tisíc dětí a umístily je do převýchovných internátů. Děsivý objev v jednom z nich odhalil temnou kapitolu země, která se dnes prezentuje jako domov pro všechny národy a rasy.

Mimořádný a zároveň trýznivý nález, ke kterému došlo ve městě Kamloops v provincii Britská Kolumbie na západě země, šokoval původní obyvatele i většinu Kanady. Ostatky dvou set patnácti dětí, některých z nich pouze tříletých, byly nalezeny pohřbené po dekády na pozemku katolické internátní školy. V neoznačených hrobech.

Bývalí žáci školy Kamloops Indian Residential pak popisují násilí (jak fyzické, tak sexuální), ze kterého se nikdy nevzpamatovali. „Až včera jsem si uvědomil, jak silný jsem byl tehdy kluk, když jsem to všechno přežil a jsem tu dneska. Vím, že spousta dětí se nevrátila domů,“řekl Harvey McLeod, jenž institut v minulosti navštěvoval.

Z převýchovy zmizely

Internátních škol pro děti z domorodých kmenů bylo v zemi víc než sto. Většinu z nich, jako tu v městě Kamloops, vedla katolická církev, pak je převzal stát. Děti tam byly umisťovány na převýchovu. Mnoho zmizelo a jejich rodiče se nikdy nedozvěděli, co se s nimi stalo.

„Když byly jejich děti pohřešovány, bylo jim řečeno, že utekly,“ podotýká vedoucí vyšetřovatelka z kmene Tk'emlúps te Secwépemc Rosanne Casimirová.

Praxe oddělování dětí od rodin původních obyvatel byla v minulosti běžná. Na 150 tisíc z nich kanadské úřady mezi lety 1883 a 1996 poslaly do internátních škol. Tam nemohly mluvit mateřským jazykem a dodržovat tradice. Často čelily zanedbání, násilí a zneužívání. V roce 2015 toto zacházení Kanada označila za kulturní genocidu.

Kanadský premiér Justin Trudeau v reakci na poslední nález nechal na federálních budovách po celé zemi vyvěsit státní vlajku a slíbil pomoc k dosažení spravedlnosti.

„Zpráva, že ostatky byly nalezeny v bývalé internátní škole v Kamloopsu, je srdcervoucí. Je to bolestivá připomínka této temné a ostudné kapitoly naší historie,“ napsal Trudeau na Twitteru.

Počet obětí teď připomíná 215 párů bot na schodech galerie ve Vancouveru. Zástupci domorodých kmenů vyzývají vládu k dalším krokům k nápravě trýznivé minulosti.