Bělorusko zablokovalo tamní největší nezávislý zpravodajský web a provedlo razii v jeho redakci

Běloruské úřady zablokovaly činnost největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by. Zároveň finanční policie provedla razii v bytech několika jeho pracovníků, včetně zřizovatele, a v redakci tohoto média kritického vůči režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Informovaly o tom běloruské a ruské sdělovací prostředky.

Běloruská vláda zbavila pro ni nepohodlný portál postavení úředně povoleného média loni na podzim v rámci tvrdého potlačování největších protestů proti Lukašenkovi od jeho nástupu k moci v roce 1994.

Demonstrace propukly po loňských srpnových volbách hlavy státu, v nichž Lukašenko podle oficiálních údajů opět jasně zvítězil. Podle opozice, která na protest dokázala dostat do ulic statisíce lidí, byly výsledky voleb zfalšované, odmítla je uznat i Evropská unie.

Při násilném potlačování protestů zadržely pořádkové síly více než 33 tisíc lidí a řada představitelů opozice musela opustit zemi, nebo byla uvězněna. Západ uvalil na špičky režimu nové sankce, ale Lukašenko, podporovaný Ruskem, odmítl odstoupit.

Logo zpravodajského portálu Tut.by
Zdroj: Wiki Commons/ Tut.by

Obsáhlé informování o protestech

Web Tut.by patřil k hlavním médiím, která o širokém odporu proti Lukašenkovi a brutálním postupu vůči protestujícím nepřetržitě a obsáhle informovala. Poté, co byl zbaven postavení registrovaného média, začal působit jako „internetový zdroj“.

Ministerstvo informací nyní oznámilo, že zablokovalo přístup k „internetovému zdroji“ Tut.by „a jeho kopiím“ na pokyn generální prokuratury v souvislosti s porušením zákona o sdělovacích prostředcích.

Oznámení upřesňuje, že prokuratura zjistila v „řadě publikací Tut.by četná fakta svědčící o porušování zákona o sdělovacích prostředcích, pokud jde o zveřejňování zakázaných informací“. Konkrétně se jednalo o materiály od neregistrovaného opozičního fondu solidarity BYSOL.

Kromě toho odbor vyšetřování finančních deliktů Výboru státní kontroly oznámil, že zahájil trestní řízení vůči lidem spojeným s daným portálem kvůli podezření z daňových úniků.