Maďarská vláda staví čínskou univerzitu za čínské peníze. Kritici se bojí o bezpečnost

Horizont ČT24: Maďarská vláda staví čínskou univerzitu (zdroj: ČT24)

Maďarská vláda schválila mnohamiliardový projekt na výstavbu čínské univerzity. V příštích dvou letech by měl v Budapešti vyrůst rozsáhlý areál. Stavbu chce kabinet Viktora Orbána financovat převážně prostřednictvím úvěrů u čínských bank. Kritici v projektu vidí ohrožení národní bezpečnosti i otevření nové brány čínskému pronikání do Evropy,  v Maďarsku nikoliv první.

Má to být první čínská univerzita v Evropské unii. Jedni ji označují za prestižní instituci. Jiní za trojského koně komunistického režimu. Vysoká škola Fu-tan se sídlem v Šanghaji by měla svou pobočku v Budapešti otevřít v roce 2024.

„(Vláda) chce přivést univerzitu, která je skutečně seriózní i na mezinárodní úrovni, ale její charta vyžaduje, aby prezentovala světonázor Čínské komunistické strany,“ vysvětluje starosta Budapešti Gergely Karacsony.

Obavy o bezpečnost

V projektu maďarské vlády kritici vidí ohrožení národní bezpečnosti. Investigativní centrum Direkt36 odhalilo, že náklady na stavbu univerzitního areálu mají v přepočtu dosáhnout bezmála 40 miliard korun. Jen pětinu najde maďarský stát ve svém rozpočtu. Zbytek sumy si chce půjčit u čínských bank. Většinu materiálu i prací mají dodat čínské firmy.

„Čína získává všechno. Čína uzavírá spoustu smluv pro své společnosti, může poskytnout půjčku s poměrně vysokou úrokovou sazbou a také může nakoupit politický vliv,“ varuje politolog a ředitel institutu Political capital Peter Kreko.

Orbánův kabinet se hájí tím, že investice přivede do země především prvotřídní vzdělání. Školu, která si vede dobře i v mezinárodním srovnání. Na druhé straně to byla právě Orbánova vláda, která v roce 2018 z Budapešti de facto vypověděla Sorosovu Středoevropskou univerzitu.

„Jen si to srovnejme. Měli jsme tu instituci, která nabízela otevřené vzdělávání. Nestála maďarské daňové poplatníky ani pětník. A tato dobře vedená univerzita musela do exilu,“ dodal Karacsony.

Vysoké škole Fu-tan se teď v Budapešti otevírají dveře dokořán. Přes všechny kontroverze úřad premiéra ani resort školství nereagují na žádosti o komentář.

Faktem je, čínská univerzita nebude zdaleka prvním podobným projektem v Maďarsku. Země už mimo jiné hostí největší zásobovací centrum firmy Huawei v zahraničí a je také jediným státem v Unii, který schválil čínskou vakcínu proti covidu-19, ačkoliv tento preparát nedostal zelenou ze strany Evropské lékové agentury.