V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Události: Zelený pas jako klíč k volnému cestování (zdroj: ČT24)

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.

Zelený covidový pas má lidem v létě dovolit vydat se na vytouženou dovolenou. V Bruselu nyní startuje intenzivní fáze vyjednávání, příprav a testování, aby vše bylo hotovo přesně za měsíc.

„Spolupracujeme s Českou republikou jako s ostatními dvaceti šesti státy, abychom si byli jisti, že máme připravené technické podmínky. Aby si všichni občané mohli požádat o certifikát, kde budou uvedena všechna očkování, prodělané nemoci nebo testy,“ řekl eurokomisař pro justici Didier Reynders.

Brusel počítá s tím, že Unie bude mít jednotný pas. Bude ovšem součástí národních aplikací – tedy v národních jazycích. Některé země plánují, že k tomu využijí už existující programy, například jejich obdoby e-roušky. Pro ty, kteří nemají k dispozici chytrý telefon, pak dokument bude také možné vytisknout.

Eurokomisař Didier Reynders o projektu evropských zelených pasů (zdroj: ČT24)

S pasem i na koncerty?

Některé otázky zatím zůstávají. Kupříkladu zda bude tento pas sloužit i pro vstup na koncerty nebo do restaurací.

„Samozřejmě, bude to možné. Ale pouze na národní úrovni. Tedy pokud to budou chtít státy využít i k takovému účelu, budou to muset samy schválit na svém území,“ dodal Reynders.

Komise také požaduje, aby vystavení dokumentu bylo zdarma. A členským státům nabízí milion eur na zavedení celého systému.