Ambasáda řeší hlavně dokumenty třeba při svatbě či narození dítěte. Pomáhá i byznysu

Události: Role ambasád (zdroj: ČT24)

Současná roztržka mezi Českem a Ruskem podle diplomatů ochromuje fungování tuzemské ambasády v Moskvě. Zatímco spory ohledně kauzy výbuchů ve vrbětickém muničním skladu mohou vzájemně narušit diplomatické vazby obou zemí, postihnou také služby, které velvyslanectví běžně lidem poskytují. Konzulární pracovníci totiž kromě politiky řeší také záležitosti obchodní, cestování, ale i vzdělání nebo kulturu.

Hlavním posláním ambasád je pracovat ve prospěch občanů vlastní země i té hostitelské. Například ruská ambasáda v Praze v rámci cestování řeší víza pro Čechy, kteří chtějí vycestovat na území federace. Čeští diplomaté v Moskvě zase vyřizují ta ruská.

Konzulární služby zároveň patří k těm nejvyhledávanějším. Rusové se na ambasádu v Praze například obracejí, když chtějí, aby jejich dítě mělo ruské občanství. Její služby využívají rovněž při výměně pasu či vyřízení důchodu. Rusů žijících v Česku dlouhodobě přibývá, v tuzemsku jich bydlí přes 44 tisíc, což je asi o třetinu více než před deseti lety. Další sem cestují krátkodobě, a to kvůli obchodu či dovolené.

„Ambasáda je pro vás tykadlo té rodné země. Spoustu věcí, kvůli kterým byste museli letět dva tisíce kilometrů do Moskvy, si vyřídíte tady v Praze. Ne všechno, ale spoustu věcí,“ uvedl bývalý generální konzul v Petrohradu a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Velvyslanectví napomáhají obchodu

Na zastupitelské úřady spoléhá i byznys, a to obzvlášť, když jde o obchodní mise nebo státní zakázky. „Omezení služeb ambasád pro české exportéry v zahraničí je velmi nepříjemné, především pro malé a středně velké podniky. Bolí to dvojnásob, jedná-li se o země, které se nachází mimo území Evropské unie,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Podle exministra zahraničí a poradce premiéra pro legislativu Cyrila Svobody jsou pak ambasády nezbytné pro fungování diplomatických vztahů mezi zeměmi. „Vytvářím síť kontaktů, vím, kdo má kde jaký vliv nebo kdo hraje jakou roli. To je podstatné. Nenahradíte to žádným internetem, čtením novin či sledováním televize. Potřebujeme diplomaty, určitě ano,“ vysvětlil Svoboda.