Navalného převezli do vězeňské nemocnice, jeho spolupracovníci čekají špatné zprávy

Horizont ČT24: Navalnyj skončil v nemocnici (zdroj: ČT24)

Vězněný lídr ruské opozice a kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl převezen do vězeňské nemocnice. V pondělí o tom na svém webu informovala federální vězeňská služba (FSIN). Tvrdí, že zdravotní stav Navalného je uspokojivý, nezávislí doktoři nicméně už v sobotu upozornili, že vězněnému opozičníkovi hrozí vážné zdravotní komplikace. Podobně se vyjádřila i jeho osobní lékařka Anastasija Vasiljevová. Navalnyj už třetím týdnem rovněž drží hladovku, jelikož mu je vězeňskou správou údajně odpírána adekvátní zdravotní péče.

„Nevíme, co se s Navalným dělo přes víkend, protože právníci ho nesměli navštívit. Doufám, že dnes dostaneme nějaké zprávy, ale velmi se obávám, že to budou špatné zprávy,“ řekla v pondělí rozhlasové stanici Echo Moskvy právnička Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolová.

„Není naděje, že bychom dnes dostali o jeho zdraví dobré zprávy. Myslím, že jeho stav je opravdu blízký kritickému, velmi blízký velmi vážnému. Dvacet dní protestní hladovky, to je strašně moc,“ dodala.

FSIN ve své informaci na webu podle deníku Kommersant uvedla, že lékařská komise rozhodla o převozu Navalného do oblastní nemocnice pro odsouzence ve vězeňském objektu IK-3 ve Vladimirské oblasti. Tato nemocnice se specializuje „na dynamické pozorování podobných pacientů“.

Navalnyj protestuje hladovkou za lékařskou péči

Zdravotní stav Navalného je podle úřadů hodnocen jako uspokojivý a lékaři mu s jeho souhlasem předepsali vitaminovou terapii. Pacienta každý den sleduje lékař, sdělila vězeňská služba. Navalnyj si už na konci března nicméně stěžoval na to, že mu věznice nechce povolit, aby si pozval svého lékaře. Už dříve si stěžoval, že nezná svou diagnózu.

„Mám právo pozvat si lékaře a dostat léky. Ani jedno mi zde neposkytují. Bolesti zad se přesunuly do nohy. V části pravé nohy, a teď i té levé, jsem ztratil citlivost. Žerty stranou, začíná to být namáhavé. A místo lékařské pomoci mě mučí nedostatkem spánku. Budí mě osmkrát za noc,“ uvedl opozičník. Rovněž vysvětlil, že vězni se podle něj uchylují k hladovkám, protože jim nic jiného nezbývá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Známý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina si odpykává trest odnětí svobody za údajnou zpronevěru, panuje ale přesvědčení, že to byla jen záminka s cílem dostat opozičníka za mříže. Zatčen byl bezprostředně po návratu z Německa, kde se léčil z otravy, které se měla dopustit ruská tajná služba GRU.

Navalnyj prohlásil, že byl souzen za smrtelnou urážku, které se dopustil tím, že přežil otravu nařízenou Putinem. Verdikt měl podle něho zastrašit miliony Rusů. Kreml podíl na otravě přes důkazy od skupiny Bellingcat odmítá.