Vrtulník s Kellnerem těsně nepřelétl hřeben a narazil do hory, uvádějí vyšetřovatelé

Události: Vyšetřování nehody vrtulníku (zdroj: ČT24)

Vrtulníku, při jehož havárii přišlo v sobotu na Aljašce o život pět lidí včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, se podle amerických vyšetřovatelů těsně nepodařilo přelétnout horský hřeben. Napsal o tom zpravodajský web Anchorage Daily News. Stroj Airbus AS350B3 se s šestičlennou skupinou zřítil v blízkosti ledovce Knik. Předpokládá se, že skupina se v oblasti věnovala heliskiingu, tedy extrémnímu sportu, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu.

Vrtulník se zřítil asi 34 kilometrů jihovýchodně od městečka Palmer na svahu v blízkosti ledovce Knik. Obtížně dostupný terén a očekávaná sněžná bouře podle vyšetřovatelů komplikovaly přístup k místu neštěstí. Vyšetřovatelům se nicméně podařilo vrak vyfotit, než jej pokryl sníh.

„Zdá se, že vrtulník narazil do hory asi deset až 15 stop (tři až 4,6 metru) pod hřebenem v nadmořské výšce přibližně 5500 stop (1676 metrů) a následně sjel 800 až 900 stop (244–274 metrů) po svahu,“ oznámil Tom Chapman z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

K místu tragédie se podle Chapmana lze dostat pouze vrtulníkem. Zda se vrak podaří plně odstranit, než jej zcela pokryje sníh, podle vyšetřovatelů není jasné. „Předpokládáme, že vrak je nebo brzy bude zakryt sněhem,“ uvedl Chapman podle webu Alaska's News Source.

„Naším cílem je porozumět nejen tomu, co se stalo, ale také proč, a doporučit změny, které zabrání tomu, aby se to opakovalo,“ dodal. Při vyšetřování příčiny neštěstí NTSB podle Chapmana bude mimo jiné zkoumat záznamová zařízení a jaké byly na místě povětrnostní podmínky.

Ředitel pro vztahy s veřejným sektorem skupiny PPF Vladimír Mlynář v České televizi uvedl, že se kvůli covidové nákaze na poslední chvíli měnil pilot vrtulníku.

Stav jediného přeživšího je vážný

Při něhodě přišli o život Kellner a další muž z Čech, padesátiletý Benjamin Larochaix. Mezi mrtvými jsou podle vyšetřovatelů také Gregory Harms z Colorada a dva muži z Aljašky – Sean McManamy a pilot Zachary Russell.

Bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth je jediným přeživším. Hospitalizován byl v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage a jeho stav je vážný, uvedl v pondělí mluvčí nemocnice. Rozsah Horváthových zranění není znám, jeho výpověď může být pro vyšetření nehody klíčová.

„Určitě stojíme o možnost vyslechnout přeživšího, zatím je na to ale příliš brzy,“ Chapman.

Kellner jezdil do Tordrilla podle tamních manažerů skoro deset let. Gregory Harms byl spolumajitelem letoviska a patřil k nejzkušenějším instruktorům zážitkových jízd volným terénem, které oblast proslavily. „Za sedmnáct let naší činnosti je to poprvé, kdy musíme čelit takové události. Upřímnou soustrast rodinám i přátelům těch, kteří zahynuli,“ uvedla mluvčí letoviska Mary Ann Pruittová.

Vrtulník patřil společnosti Soloy Helicopters. Rodinná firma jich provozuje devatenáct. „Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou a v tomto duchu budeme pracovat po boku NTSB a dalších místních činitelů při vyšetřování nehody. Jelikož se jedná o probíhající vyšetřování NTSB, nebudeme jej nadále komentovat,“ konstatovala společnost.

Úřady chtějí kromě technického stavu stroje prošetřit také počasí. To mělo být v době nehody relativně příznivé.