Tvrzení Harryho a Meghan jsou znepokojivá, reaguje na rozhovor s párem Buckinghamský palác

Události: Rozhovor Harryho a Meghan vyvolal bouřlivé reakce (zdroj: ČT24)

Buckinghamský palác po téměř dvou dnech prolomil mlčení ohledně televizního rozhovoru prince Harryho a jeho manželky Meghan, který vyvolal silné emoce. V prohlášení vydaném ve jménu královny Alžběty II. uvádí, že podrobnosti o problémech páru zarmoutily celou rodinu. Znepokojivá je prý zejména nastolená rasová otázka, problematickým bodům se bude královský dvůr věnovat v soukromí. Meghan, která je míšenka, řekla, že někdo z královské rodiny vyjádřil obavy, zda její syn bude dost bílý.

V rozhovoru, který v noci na pondělí SEČ odvysílala americká televize CBS, Meghan obvinila rodinu svého muže z rasistických úvah a uvedla, že kvůli tlaku nejbližšího okolí i médií pomýšlela na sebevraždu. Harry zase hovořil o tom, že se coby vysoce postavený člen královské rodiny cítil uvězněný a že rodina podle něj Meghan dostatečně nepodporovala.

„Celou rodinu zarmoutilo, když se dozvěděla o celém rozsahu toho, jakou výzvou pro Harryho a Meghan poslední roky byly,“ reagoval Buckinghamský palác. „Nastolené otázky, zejména ta rasová, jsou znepokojivé. Jakkoli se některé vzpomínky mohou rozcházet, jsou brány velmi vážně a rodina se s nimi vypořádá soukromě,“ pokračuje komuniké.

„Ze zprávy Buckinghamského paláce je jasné, že královna Alžběta II. bere nařčení velice vážně, ale že se v žádném případě nebude na veřejnosti zapojovat do argumentace nebo vyvracení jednoho obvinění nějakou jinou verzí. Chce to řešit na rodinné úrovni,“ říká zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

UK: Bohumil Vostal k rozhovoru Harryho a Meghan (zdroj: ČT24)

Rozhovor královského páru s moderátorkou Oprah Winfreyovou otevřel další kapitolu v pokračujícím příběhu o snaze Harryho a Meghan vybudovat si život mimo mantinely britské monarchie. Plán odstoupit od svých dřívějších rolí princ a jeho manželka oznámili loni v lednu, poslední oficiální vystoupení pak absolvovali přibližně před rokem. Nyní žijí v Kalifornii.

K rozhovoru se vyjádřil i Meghanin otec Thomas Markle, podle kterého Britové rasisti nejsou, ale spíš se jen někdo hloupě zeptal. „Mám velkou úctu ke královské rodině a rozhodně si nemyslím, že britská královská rodina je rasistická. Nemyslím si, že Britové jsou rasisti. Myslím si, že Los Angeles je rasistické, Kalifornie je rasistická, ale ne Britové,“ řekl Markle v rozhovoru s britskou komerční stanicí ITV citovaném agenturou Reuters.

Nedělní rozhovor s Winfreyovou měl obrovskou publicitu a rozdělil komentátory nejen v Británii. V USA jej podle prvních odhadů sledovalo přes 17 milionů lidí. Známý moderátor britské televize ITV Piers Morgan nepřímo označil Meghan za lhářku a z toho důvodu končí v pořadu Good Morning Britain („Dobré ráno Británie“). Jeho výroky jsou podle britského regulátora Ofcom předmětem desetitisíců stížností. Moderátor je jednou z nejviditelnějších postav britské mediální scény.