Čech jde na Slovensku před soud za útok na policistu během nouzového stavu, hrozí mu vysoký trest

Jednatřicetiletý Čech je na Slovensku obžalován z útoku na veřejného činitele. Potvrdil to prokurátor Krajské prokuratury v Bratislavě Matej Izakovič. Muž z České republiky spolu s mužem ze Slovenska podle policejního obvinění házel po policistech kameny a dlažební kostky. K útoku mělo dojít během říjnové demonstrace proti koronavirovým opatřením v centru Bratislavy. O vazbě pro Čecha (Pavla R.) má Okresní soud v Bratislavě rozhodovat 3. února.

„Vyšetřovatelé krajského ředitelství Policejního sboru v Bratislavě vznesli na Pavla R. obvinění pro zvlášť závažný zločin, konkrétně útok na veřejného činitele během demonstrace,“ upřesnil prokurátor Krajské prokuratury v Bratislavě Matej Izakovič.

Obžaloba za útok na policistu byla na českého občana podána na Okresním soudu v Bratislavě. „Na tomto soudě se bude 3. února konat neveřejné zasedání, kde se rozhodne o vazbě,“ dodal Izakovič s tím, že muž je od demonstrace, která se konala 17. října, v předběžné vazbě.

V případě prokázání viny muži hrozí 12 až 25 let vězení, v krajním případě i doživotí. S takto přísnými tresty za útok na veřejného činitele počítá slovenský zákon pro případ, že zmíněný delikt viník spáchá například za nouzového stavu. Ten platil v říjnu minulého roku na Slovensku v souvislosti s koronavirovou krizí i v době demonstrace, a to spolu se zákazem shromažďování více než šesti osob.

Několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice demonstrovalo loni 17. října před sídlem slovenské vlády. Podle policie házeli někteří demonstranti na policisty kameny, dlažební kostky či lahve. „Hozené předměty opakovaně zasáhly policisty do přilby na hlavě, do hrudníku a dalších míst na těle,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Michal Szeiff. Policisté proti davu demonstrantů použili slzný plyn a vodní dělo.

Spolu s jednatřicetiletým mužem z České republiky byl obviněn také muž ze severu Slovenska.

Poznámka z 28. ledna: V článku bylo původně nesprávně uvedeno, že 3. února bude Okresní soud v Bratislavě rozhodovat kromě vazby i o výši trestu. Za tuto chybu se omlouváme.