Slovenská policie obvinila Čecha kvůli sobotní demonstraci proti koronavirovým opatřením v Bratislavě

Jednatřicetiletého českého občana a také jednoho Slováka obvinila slovenská policie za to, že na sobotním protestu proti koronavirovým opatřením v Bratislavě házeli po policistech kameny a dlažební kostky. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny u soudu řada let vězení. Za trestný čin útoku na veřejného činitele v době vyhlášeného nouzového stavu totiž může být uložen přísnější trest. V úterý o tom informoval policejní mluvčí Michal Szeiff.

Několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice demonstrovalo před sídlem úřadu slovenské vlády. Policisté proti davu demonstrantů, který na ně házel kameny, dlažební kostky či láhve, použili slzný plyn a vodní dělo.

„Hozené předměty opakovaně zasáhly policisty do přilby na hlavě, do hrudníku a dalších míst na těle,“ uvedl Szeiff k obvinění zmíněné dvojice, kterou policie zadržela. Druhým obviněným je muž ze severu Slovenska.

Obviněným hrozí vězení na 12 až 25 let, případně dokonce doživotí. S tímto přísným trestem za útok na veřejného činitele počítá slovenský zákon pro případ, že zmíněný delikt viník spáchá například za nouzového stavu. Ten platil na Slovensku v souvislosti s koronavirovou krizí i v době sobotní demonstrace, a to spolu se zákazem shromažďování více než šesti osob.

Podobná demonstrace se konala v neděli v Praze. Policisté při tuzemských protestech proti vládním protiepidemickým opatřením zadrželi 144 lidí. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.