Cestování, testování. Země EU se dohodly na novém rizikovém stupni zemí zasažených covidem-19

Události: Lídři EU se shodli na novém rizikovém stupni (zdroj: ČT24)

Lidem z nejpostiženějších států pandemií covidu-19 se zkomplikuje cestování po Evropě. Unijní politici odsouhlasili, že zavedou nový stupeň rizikové země – na škále bude mít tmavě červenou barvu a lidé budou potřebovat test, aby ji mohli opustit.

Představitelé evropských zemí se kvůli druhé vlně koronavirové krize setkali ve virtuálním prostoru. Řešili například, zda klasický cestovní pas raději nenahradit pasem očkovacím. Tedy průkazem, který by dostávali ti, kteří už dostali vakcínu proti koronaviru. Požadují to třeba Řekové, kteří nutně potřebují vyřešit letní turistickou sezonu.

Atény ovšem neuspěly. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová poukázala na to, že je potřeba respektovat práva těch, kteří k vakcíně zatím nemají přístup. Místo toho některé státy na virtuálním summitu raději navrhovaly, aby cestování jako takové bylo v rámci EU zakázáno úplně. Ani tato idea, kterou podporovaly Belgie a částečně Německo, neprošla.

„Komise už dříve přijala dokument, ve kterém říká, že uzavírání hranic je až ta poslední možnost, ale samozřejmě státy to udělat mohou. Zároveň říkáme, že cestování přes hranice nedoporučujeme těm, kteří nemusí,“ okomentovala to místopředsedkyně Komise Věra Jourová.

Státy se nakonec dohodly na rozšíření covidových zón v Unii. K zónám zeleným, oranžovým a červeným přibude tmavě červená, ta nejkritičtější. Do této zóny s největší pravděpodobností spadne i Česko. Lidé z takto označených oblastí nebudou moci vycestovat bez čerstvého testu a při příjezdu budou muset podstoupit karanténu – nehledě na to kam cestují a jaký doklad drží v ruce.