Čína uvalila sankce na končícího amerického ministra zahraničí Pompea

Peking uvalil sankce na osmadvacet amerických činitelů včetně dosluhujícího ministra zahraničí Mikea Pompea. Viní je z vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. S odvoláním na prohlášení čínského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Pompeo v úterý v závěru svého působení na ministerstvu zahraničí označil zacházení Číny s menšinou Ujgurů za genocidu.

Peking krok oznámil ve čtvrtek brzy ráno pekingského času (středa večer SEČ) pouze několik minut poté, co se prezidentského úřadu ve Spojených státech ujal nástupce Donalda Trumpa Joe Biden.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že 28 sankcemi stižených lidí „plánovalo, propagovalo a provedlo sérii šílených kroků, kterými se těžce vměšovali do vnitřních záležitostí Číny, podkopávali čínské zájmy, urazili čínský lid a závažně narušili čínsko-americké vztahy“.

Mezi činiteli jsou kromě Pompea i další lidé Trumpovy administrativy. Peking jmenoval exministra zdravotnictví a sociálních služeb Alexe Azara a Pompeova náměstka Keitha Kracha. Oba činitelé nedávno navštívili Tchaj-wan, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Sankce Čína uvalila i na velvyslankyni USA při OSN Kelly Craftovou, která minulý týden telefonicky hovořila s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Dále se omezení týkají Trumpových poradců Petera Navarra a Roberta O'Briena či bývalého Trumpova stratéga Steva Bannona a někdejšího bezpečnostního poradce Johna Boltona.

Zákaz vstupu

„Tito jedinci a jejich nejbližší rodinní příslušníci mají zakázán vstup do pevninské Číny, Hongkongu a Macaa. Oni, jejich firmy a instituce s nimi spojované mají také zakázáno s Čínou udržovat obchodní styky,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy jsou dlouhodobě napjaté a v posledních letech se ještě více zhoršily. Tento měsíc Peking popudilo rozhodnutí Washingtonu zrušit své vnitřní restrikce, které po desetiletí platily pro styk mezi americkými činiteli a jejich protějšky na Tchaj-wanu.

V úterý Pompeo obvinil Peking z toho, že se dopouští genocidy a zločinů proti lidskosti na menšině Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země.