Čína přechází do protiútoku. Na Pompea a jeho poradce se zaměřila v propagandě

Studio 6: Čínská protiofenzíva proti Pompeovi (zdroj: ČT24)

Vztahy USA a Číny se začaly pomalu zhoršovat od inaugurace Donalda Trumpa. Začalo to obchodní válkou, zavedením cel na zboží, zakázáním technologií Huawei a letos se situace vyhrotila kvůli koronaviru. Americká vláda také kritizuje utlačování Ujgurů v Sin-ťiangu, čínské zbrojení a v posledním roce zavedení zákona o národní bezpečnosti v Hongkongu. Ministr zahraničí Mike Pompeo, který je v současnosti na návštěvě v Česku, za své postoje čelí urážlivé čínské propagandě. Situaci přiblížila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Chování Číny v poslední době se začíná velmi podobat chování KLDR. Vztahy Severní Koreje a USA jsou na bodě mrazu poté, co se minulý rok nedohodly na dohodě o odzbrojení. „KLDR neučinila žádné hmatatelné ústupky. Nic, čím by dokázala, že myslí odzbrojení vážně,“ řekla Šámalová.

O tom, že je Severní Korea totalitní zemí, se již nevedou spory. Situace není ovšem tak jednoznačná v případě Číny. „Jsou nezpochybnitelné důkazy, že dochází k porušování lidských práv, stejně tak jako k rozpínání na moři,“ upozornila Šámalová. Jak KLDR, tak Čína na Pompea útočí formou propagandy, která amerického šéfa diplomacie uráží a zesměšňuje.

Obětí čínské propagandy ale není pouze Pompeo. Je jí i jeho čínský poradce Miles Yu – profesor vojenské historie, který mu radí, jak chránit americké svobody před čínskou komunistickou stranou. Yuovi dokonce seškrábali jméno ze zdi premiantů ve škole, kam chodil.

„Je pravda, že Čína tyto svobody velmi obratně zneužívala, ať už šlo o krádeže duševního vlastnictví, nebo vysílání stipendistů armády na americké univerzity,“ řekla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. Podle ní jsou to otázky, kterým předchozí administrativy nevěnovaly pozornost, pravděpodobně ve snaze vztahy zlepšit.

V Hongkongu hrozí konec svobody tisku, lidé kladou odpor

V Číně se ozývají hlasy, zejména z akademického sektoru, že v zemi, která má ambice převzít pomyslné žezlo mezinárodních vztahů, by k takovýmto praktikám nemělo docházet. Šámalová připomněla také situaci v Hongkongu, kde v pondělí policie zatkla několik novinářů a osobností z mediálního světa. Podle kritiků byly tyto události černým dnem pro svobodu slova.

„Byl zatčen vydavatel jediného skutečně nezávislého deníku, Apple Daily, Jimmy Lai,“ řekla. Podle ní už ležel čínské garnituře v žaludku dlouhou dobu. Kromě něj byli zatčeni také tři aktivisté, včetně nejznáměnjší studentské vůdkyně Agnes Chowové. Hrozí jim doživotí za takzvané „spolčování se s cizími mocnostmi“. „Je zajímavé, že Hongkonžané dávají najevo svůj postoj k celé věci a skupují úterní výtisk Apple Daily,“ uvedla Šámalová. Normálně vydává tento deník sedmdesát tisíc kusů denně, ale v úterý musel nechat vytisknout tři sta tisíc a další jsou v dotisku.