Úřady prohlásily Francouzku za mrtvou, už tři roky se je snaží přesvědčit o opaku

Úřady prohlásily Francouzku za mrtvou, už tři roky se je snaží přesvědčit o opaku (zdroj: ČT24)

Živá, ale pro úřady mrtvá – to je příběh Francouzky, která od roku 2017 bojuje za to, aby stát přesvědčila, že je naživu. Osmapadesátiletá žena neexistuje pro správu sociálního zabezpečení, nemá ani platný řidičský průkaz. Její případ se ale po dlouhých letech konečně dostává k soudu.

Osmapadesátiletá žena se o svém údajném úmrtí od úřadů dozvěděla již před více než třemi lety doma nedaleko Lyonu. „Přišli soudní úředníci a řekli mi o zemřelé Jeanne Pouchainové. Dokumenty byly adresovány mému muži Pierru-Jeanovi, o kterém se psalo jako o vdovci, a mému synu Hugovi, kterého uváděly jako sirotka,“ vzpomíná Pouchainová.

Zprvu si myslela, že jde o vtip. Soud ji ale opravdu prohlásil za mrtvou poté, co nezaplatila v přepočtu téměř 370 tisíc korun jako náhradu údajného ušlého zisku bývalému zaměstnanci své firmy. Žaloba pocházela z roku 2004, tribunál ale dlužnou částku nikdy nevymáhal. Výzva přišla až po třinácti letech, kdy ji úřady už evidovaly jako zesnulou.

„Uvědomila jsem si, že po mé smrti jsou dědici manžel a syn a že musí zaplatit částku, která se mi zdá astronomická,“ říká. Od té chvíle se její život změnil v noční můru. Bojí se na nákup, řídit auto nebo jednoduše vyjít ven. Její právní zástupce ji musel založit falešnou platební kartu. Za mrtvou ji má totiž i banka.

„Když někdo zazvoní, schovávám se, protože se bojím, jaké další špatné zprávy přicházejí,“ popisuje Pouchainová svou nelehkou situaci.

Průlom v případu je ale nyní na obzoru. Advokát věc dostal zpět k lyonskému soudu, který případ začal projednávat. „Toto rozhodnutí je naprosto špatné a to, co se v něm zmiňuje, je evidentně nepravdivé,“ říká k tomu její právník Sylvain Cormier.

Pouchainová není překvapivě jediná, kterou v poslední době potkalo něco podobného. I šestasedmdesátiletá Judy Cashnerová z Oregonu loni zjistila, že už není naživu, když si žádala o půjčku u své banky. Situaci vzala s humorem a při jejím řešení dala celému okolí najevo, že opravdu stále žije.