Rakouská vláda chce zakázat „politický islám“. Opatření mají bránit terorismu

Rakouská vláda ve středu představila první část chystaného protiteroristického balíku opatření. Ohlášený zákaz politického islámu má být v zákoně definován jako zákaz nábožensky motivovaných styků s extremisty. Zákon tak bude v souladu s ústavou zaručovat základní práva, řekla ve středu na tiskové konferenci po zasedání vlády podle agentury DPA rakouská ministryně spravedlnosti Alma Zadicová.

Rakouská vláda slíbila zákaz politického islámu po teroristickém útoku z 2. listopadu, kdy dvacetiletý rodilý Vídeňan s kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii útočil v centru Vídně puškou, pistolí a mačetou a zabil čtyři lidi.

Rakouské úřady čelily kritice kvůli nedostatečnému dohledu nad islamistou, který byl už dříve odsouzen za teroristické spolčení. Rakouské úřady rovněž měly od července ze Slovenska informaci o tom, že se dva lidé, včetně budoucího útočníka z Vídně, pokoušeli nakoupit munici v Bratislavě.

Ústavní soud zrušil zákaz pokrývek hlavy na školách

Konzervativní rakouská ministryně školství Susanne Raabová ve středu několikrát zdůraznila, že nový protiteroristický zákon je jasně namířen proti politickému islámu.

Minulý týden rakouský ústavní soud dospěl k závěru, že zákaz nošení pokrývek hlavy, který od loňska platí na rakouských základních školách, je protiústavní.

Soud tak vyhověl stížnosti dětí a rodičů, kteří tvrdili, že zákaz je diskriminační, protože se vztahuje na pokrývku hlavy muslimských dívek, ale nikoli třeba na židovskou jarmulku či turban u sikhů.

Navrhovaná zákonná opatření předpokládají také zákaz symbolů různých organizací, například islamistických hnutí, ale také krajně pravicového „identitárního“ hnutí. Součástí souboru zákonných opatření je i rozšíření elektronického dohledu na osoby propuštěné z vězení po odpykání trestu za teroristické trestné činy, vytvoření registru pachatelů teroristických činů a také seznamu imámů.